Bayburt

Bayburt'un kurtuluşunun yıl dönümü

18:24 21 Şubat 2017
Bayburt'un kurtuluşunun yıl dönümü

Bayburt'un kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü kutlamaları kapsamında "Tarihimizde Ermeni Meselesi" konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Şair Zihni Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, insanların devletler gibi devletlerin de insanlar gibi olduğunu söyledi.

Atnur, Osmanlı Devletinin 1800'lü yıllara gelindiğinde zayıflamaya başladığını dile getirerek, Fransa'da başlayan milliyetçilik akımının da etkisiyle Osmanlı bünyesinde bulunan Hristiyanların Sırplar'dan başlayarak ağır ağır Osmanlı'dan ayrılmaya başladığını anlattı.

"Sırplar, Yunanlar, Romanyalılar derken Bulgarlar bağımsızlıklarını ilan ediyorlar." ifadesini kullanan Atnur, "Ermenilerin de bundan etkilenmeme şansı yok ama burada bir Ermenistan yok. Yani Ermenilerin müstakil yaşadıkları, büyük bir coğrafyada hep birlikte yaşadıkları Ermenistan yok. Osmanlı coğrafyasında böyle bir yer yoktur." diye konuştu.

Atnur, Osmanlı bünyesinde ki Ermenilerin azınlık olduğunu ve Osmanlı coğrafyasının değişik bölgelerinde yaşadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Mesela 1914'teki güncellenen nüfus istatistiklerine göre en yoğun yaşadıkları il Bitlis, yüzde 33,2 nüfusla. Ondan sonda Diyarbakır, Sivas, Erzurum, Adana, İstanbul, Trabzon, yüzde 3, yüzde 5, yüzde 7. Sadece iki kasabada nüfusları kalabalık. Biri Maraş'ın Zeytun, biri de bugünkü Adana'ya bağlı eski ismi Sis olan bölge. Bunun dışında her yerde azınlıktalar."

Atnur, şunları kaydetti:

"Devlet de bir Bulgar örneği var. Yani Bulgaristan'ın bağımsızlığa giden yol Ermeni liderleri de heyecanlandıran, milliyetçilik damarlarını kabartan bir şey. İngilizler ve Ruslar destekledi. 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbinde Bulgaristan'ın çoğunluğu olan Türkler ya öldürüldüler, katledildiler, ya da Anadolu'ya sürüldüler orada da Türkler ayrıldıktan sonra, çoğunluk azınlığa düştükten sonra bir Bulgaristan devleti kuruldu."

Atnur, bu durumun bir benzerini ise Ermenilerin gündeme getirdiğini işaret ederek, "Bolşevik ihtilali olunca Ruslar bu bölgelerdeki cepheleri terk ettiler. Ruslar cepheleri terk edince Rus Ordusundaki Ermeni milisler, alaylar buraların sahibi oldu. Buraların sahibi olunca da buralarda kesilmedik baş, yıkılmadık ocak bırakmadı." diye konuştu.

Osmanlı arşivindeki sayılar hakkında bilgi veren Atnur, şöyle devam etti:

"Türk kayıtları 1914-1918 arasında 527 bin Türk'ün katledildiğine dair Osmanlı arşivi sayı verir. Türkiye'de ve Azerbaycan'da. Şimdi gidin Bayburt'un hangi köyünden ne kadar müslüman katledilmiş Osmanlı kayıtlarında var. Çünkü daha sonra sahada tahkik heyetleri gezdi bunları köy köy yazdılar."

Konferansa Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.