Bayburt

İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

15:06 04 Haziran 2018
İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

Bayburt Sağlık Müdürü İlker Hancı, iyot eksikliğinin, önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biri olduğunu, kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz etkileyen bir hastalıklar bütünü olduğunu bildirdi.

Hancı, İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine yol açabilen sağlık problemlerinin çözümü ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Bu çalışmalardan birinin de önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesi olduğuna dikkati çeken Hancı, şunları kaydetti:

"İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır."

Hancı, önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik 1994 yılından beri İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı'nın yürütüldüğüne işaret ederek, şunları aktardı:

"1998 yılında hazırlanan tuz tebliği ile tüm sofra tuzlarının iyot ile zenginleştirilmesi sağlanmıştır. Tuzlarla ilgili denetimler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sürdürülmektedir. İyodun önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımını tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak ve 81 il bazında konuyu gündeme getirmek amacı ile haziran ayının ilk haftası İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası olarak belirlenmiştir. Hafta boyunca tüm illerimizde halka yönelik çeşitli etkinliklerle halkımıza bilgilendirme ve farkındalık ile konunun önemi aktarılmaktadır. Bu çalışmalarla iyotlu tuz kullanımında elde edilen başarının devam etmesi amaçlanmaktadır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.