Bayburt

Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat

12:48 14 Haziran 2018
Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat

Bayburt Sağlık Müdürü İlker Hancı, Ramazan Bayramı'nda beslenme konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Hancı, yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle kişilerin bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla karşılaşabileceğini belirtti.

Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalar olduğuna dikkati çeken Hancı, şöyle devam etti:

"Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır. Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, beş temel besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda alınmalıdır. Bunlar süt ve süt ürünleri, et, yumurta-kuru baklagiller, sebze, meyve ile ekmek ve tahıllar grubudur."

Hancı, ramazanın sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarının aniden arttırılmaması gerektiğini vurgu yaparak, "Öğün aralarını en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyiniz. Buna göre öğün sayısı 3 olarak planlanabilir. Gerektiğinde ara öğünlerde taze meyveler ve az şekerli meyve kompostoları, ayran gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir." ifadesini kullandı.

Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlanması, bayram süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Hancı, diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermeleri gerektiğini belirtti.

Hancı ayrıca, ramazan boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmesi, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.