Bilecik

Bilecik'te karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

13:52 25 Kasım 2015
Bilecik'te karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Ömer Balcı, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Balcı, yaptığı açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerin kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret etti.

Her yıl özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmelerin yaşandığına dikkat çeken Balcı, şu uyarılarda bulundu:

"Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir.

Lodos süresince dikkat edilecek hususlara da değinen Balcı, "Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır. Yanmakta olan soba yatmadan önce mutlak surette söndürülmelidir. Bina yanlarında veya çatı, saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir. Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşmayınız ve bu gibi durumları 186 nolu telefondan elektrik arıza servisine bildiriniz. Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no'u telefondan itfaiye servisi aranmalıdır. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 nolu telefondan acil yardım servisi aranmalıdır" uyarısında bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.