Bilecik

Ahilik Haftası

09:46 26 Mayıs 2016
Ahilik Haftası

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Osmanlı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Önal, "Tarih ve kültür sohbetleri'' kapsamında "Ahilik ve iş ahlakı" konulu konferans verdi.

Önal, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ndeki konferansta, ahilik ile ilgili araştırmalarda genelde konunun ekseninin günümüzdeki esnaf örgütlenmeleriyle veya sendikal, standart örgütlenmelerle, günümüzdeki iş hayatıyla ilgili müesseselerle mukayesesi gerçekleştirildiğini veya meselenin sadece bu açıdan değerlendirildiğini kaydetti.

Ahiliğin Bizans'taki lonca teşkilatının Türk-İslam alemine uyarlanması olarak değerlendirildiğini anlatan Önal, şöyle konuştu:

"İkinci bir yaklaşımın ise bunun cahiliye dönemi Araplarındaki feta kavramından çıkıp, daha sonra Irak ve Horasan coğrafyasında gördüğümüz fityan ve sonrasındaki fütüvvet süreciyle irtibatlandırılması, yani İslam öncesi dönemdeki Arap toplumuna kadar bir köken aranması meselesidir. Ahilik müessesesi ile ilgili salt bir merci aramak aslında çok da doğru değil. Ahiliğin çok iddia edildiği ve biraz da gururumuzu okşadığı şekliyle özelde Anadolu, genelde Türk tarihinin nevi şahsına münhasır bir müessesesi olduğunu söylemek çok doğru değil."

Programa, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, öğretim görevlileri ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.