Bilecik

Çiftçilere "ÇATAK Projesi" anlatıldı

12:43 10 Ağustos 2016
Çiftçilere "ÇATAK Projesi" anlatıldı

Bilecik'te, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi anlatıldı.

İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, projenin tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, ÇATAK Projesi ile toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasının amaçladığını söyledi.

ÇATAK uygulamasının asıl gayesinin üreticiye, tüketiciye ve çevreye dost üretim yapmak olduğunun altını çizen Yıldız, şunları kaydetti:

"Projenin 2. ve 3. kategoride uygulaması yapılmaktadır. 2. kategori, taş toplama ve çiftlik gübresi uygulamalarını içermektedir. Burada kimyevi gübre yerine, çiftlik gübresine yönlendirilerek hem daha ekonomik üretim yapılacak hem de toprak ve yeraltı sularımız kirlenmemiş olacak. 3. kategoride ise çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarını yaparak, uygun basınçlı sulama yöntemlerinden birinin kullanılması ile kontrollü ilaç ve gübre kullanımını içermektedir. Bunların her birinin ekonomik katkısı var. Fazla ilaç kullanıldığında masraf artıyor, kalıntı sorunları meydana gelebiliyor. Fazla sulama yapıldığında ürünün kalitesi, dayanıklılığı azalıyor. Bu kategoride hedef sadece damlama sulama kullanmak değil. Gübre ve ilacı da damlamadan verebilmek, ekonomiklik sağlayacak dengeli bir ilaçlama ve gübrelemeyle verimi ve kaliteyi artırmaktır. Projenin asıl amacı sağlıklı ve güvenilir ürün elde edebilmektir."

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen ve çiftçilerin katıldığı eğitimde, ÇATAK Projesi hakkında sunum yapıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.