Bilecik

Görevi süresince 25 hükümet gördü

12:23 27 Kasım 2016
Görevi süresince 25 hükümet gördü

MUHSİN ARSLAN - Bilecik'te merkeze bağlı Çavuşköy'de 12 yıl azalık yaptıktan sonra, akrabası olan muhtara öfkelenip 1977'de girdiği seçimi kazanan Ahmet Türkan, 80 yıllık ömrünün yaklaşık yarısını aralıksız muhtarlıkla geçirdi.

İl merkezine 18 kilometre uzaklıktaki köyün 39 yıldır değişmeyen muhtarı Türkan, bugüne kadar katıldığı 8 seçimden 5'ine tek aday olarak girdi.

Fahri Korutürk'ün cumhurbaşkanı, 41. hükümet döneminde Süleyman Demirel'in başbakan olduğu 1977'den bu yana aralıksız muhtarlık yapan Türkan, görevi boyunca 7 cumhurbaşkanı ve 25 hükümet gördü.

Türkan, 12 sene ara vermeden azalık yaptıktan sonra, 1977 yılında akrabası olan muhtarın bazı hataları nedeniyle öfkelenerek aday olduğunu ve seçimi kazandığını anlattı.

Bu tarihten itibaren 8 muhtarlık seçimine katıldığını ve 5'ine tek başına girdiğini söyleyen Türkan, ''Seçimlerin ikisinde kendi yakınlarım karşıma aday olarak çıktı. Birisi hanımın dayısının torunu, diğeri de amcamın torunuydu. Seçimlerde ne ben onlara 'adaylıktan çekilin' dedim ne de o onlar bana. Aday oldular ve ben kazandım.'' diye konuştu.

- "Çok insanın yardımına koştum"

Seçimlerin hiçbirinde sürtüşme ve kavganın olmadığını, adayların aldığı oya razı geldiğini belirten Türkan, şöyle devam etti:

''Köyümüzde seçimler dolayısıyla kırgınlık olmadı. 39 senedir seçilmemi başarıma, sevgiye, insanlara yaklaşım tarzıma, onları sevmeme ve saymama bağlıyorum. Eğer ben kötü bir insan olsaydım bana oy vermezlerdi. Ben çok insanın yardımına koşmuş insanım. Köyde kimsesiz insanların kamu kurumlarına yerleştirilmesine yardımcı oldum. Bazı yaşlılarımızı da huzurevlerine yerleştirdim. Herkese elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum. Onun için halk da beni seviyor ki oyunu bana veriyor. 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerde aday olmayı düşünmüyorum ama aday olacak muhtarlara tavsiyem, insanları sevmeleridir. Sevgi her şeyin anahtarıdır. Eğer sevgi olursa her kapıyı açabilirsin.''

Görevi süresince köye birçok hizmetin getirilmesine vesile olduğunu anlatan Türkan, ''Uzun vadeye dayanan, 7-8 sene proje aşaması süren sulama göletini köyümüze kavuşturdum. Muhtarlığımın yarısı bu göletin getirilmesinde geçti. Kapalı sulama sistemini de kurduk. Köyümüzün yollarının asfaltlanması, kanalizasyon ve içme suyu gibi birçok hizmeti yaptım. Köyüme hizmet etmekten her zaman mutluluk duydum.'' diye konuştu.

- ''Şimdi her yerde muhtar adayları çoğaldı"

Türkan, son yıllarda muhtarlık için aday fazlalığını muhtar maaşının iyileştirilmesine bağladığını vurguladı.

Geçmiş dönemlerde maaş düşük olduğu için bu göreve kimsenin aday olmadığını ifade eden Türkan, ''Birisine muhtarlık teklifi yapsan 'Bırak o iş zor iş, onunla kim uğraşacak?' diyordu. Şimdi her yerde muhtar adayları çoğaldı. Bu, paradan kaynaklanıyor. Maddiyat meselesi. İlk muhtar olduğum zaman 'Ben parayı az alıyorum, para alamıyorum' demedim. Bazen 3-5 ay para almadığımız günler oldu. Hiç kimseye de ağzımdan böyle bir kelime çıkarttığımı hatırlamıyorum.'' dedi.

Köylülerden Hüseyin Bingöl de muhtarlarının tekrar aday olması halinde destekleyeceklerini dile getirdi.

Yaz aylarında köyde yaşayan Şerafettin Özer de muhtarın yaklaşık 40 yıllık görevi süresince köye büyük emeğinin geçtiğini söyledi.

Necdet Özdemir de muhtarından memnun olduklarını belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.