Bilecik

Kadın futbolunun emektarı Saniye Doğan

11:18 20 Şubat 2017
Kadın futbolunun emektarı Saniye Doğan

BENGÜ KÖTEŞ - Bilecik'in Bozüyük ilçesinde 2014 yılında kurulan ve bugün Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kadınlar 3. Ligi'nde mücadele eden Bozüyük Halk Eğitim Gençlik ve Spor'un 41 yaşındaki forveti Saniye Doğan, çocukluk hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Saniye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, futbolcu kimliğinin dışında ilçede bir markette kasiyer olarak çalıştığını, yaz aylarında da düğünlerde kameramanlık ve fotoğrafçılık yaparak aile ekonomisine katkıda bulunduğunu söyledi.

Futbola olan ilgisinin çok küçük yaşlarda başladığını anlatan Saniye Doğan, "O dönemlerde bayan futbolu yoktu. Doğal olarak bir takımda da forma giyme şansım da bulunmuyordu. Mahalle aralarında kendi aramızda oynayarak bu heyecanımızı yaşıyorduk. Bir de taraftarı olduğum Fenerbahçe'nin maçlarını takip ediyordum." dedi.

Saniye, gençlik döneminde de kız arkadaşlarıyla düzenledikleri halı saha turnuvalarında forma giydiğini belirterek, "Futbol aşkı içimde hep vardı. Çocukluğumda bulunduğum her ortamda futbolu konuşmaktan mutluluk duyardım. Ailemin ilk zamanlarda 'Kız futbol oynar mı?' sözlerine aldırış etmeden futboldan hiç uzaklaşmadım. 2014 yılında hayalim gerçekleşerek ilçemizde kurulan ilk kadın takımında profesyonel olarak futbola başladım. Son 2 sezondur da forvet olarak takımımın formasını giyiyorum." diye konuştu.

Takım olarak 2 yıl boyunca yılmadan "Yenilmeden yenmek olmaz'' sloganıyla maçlara motive olduklarını dile getiren tecrübeli futbolcu, bu süreçte her hafta mağlup olmalarına karşın mücadeleyi elden bırakmadıklarını kaydetti.


- "Şutumuzu çekip, golümüzü atabiliyoruz''


Saniye Doğan, futbolcu olduğu için zaman zaman eleştirilerle karşılaştığına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eleştiriler oluyor ancak benim en büyük destekçim ailem. Çevreden 'Bayan futbol oynar mı?' sözlerini duysam da ben bunlara aldırış etmedim, bayanların da oynayabildiğini gösterdim. Toplumun 'Futbolu sadece erkekler oynar' algısını kırdığımızı düşünüyorum. Bu tarz düşüncelerin yıkılması için gerek ailelerle gerekse futbola gönül veren kızlarımızla birlik olmaya çalışıyoruz. Türkiye'de bayan futbolu oldukça ön planda, yani bayanlarda futbol oynuyor. Futbolda kadınların daha narin yapıda olduğunu söyleyerek yakıştırmayanlar, futbolun sadece erkek sporu olduğunu söyleyenler olabiliyor. Bizler bu cinsiyet ayrımcılığına inat şutumuzu çekip, golümüzü atabiliyoruz.''


- "Bayanları futbola davet ediyorum"


Futbolu seven hemcinslerini yeşil sahalara davet eden Saniye, oynamak istemeyen kadınların da maçlara gelerek kendilerine destek vermelerini istedi.

Saniye Doğan, maç esnasında tribünlerden gol yediklerinde bazen kötü sözler duyduklarını ancak duymamazlıktan geldiklerini de ifade ederek, şöyle devam etti:

''Taraftarın söylediği her söz bizi motive ettiği kadar üzebiliyor ama biz bunlara alışığız. Mühim olan yensek de yenilsek de onlardan duyduğumuz kötü sözlere karşı aldırış etmeden topumuzu oynamak. Kentte futbola gönül vermiş olan kadın arkadaşlarımız varsa, bu iş sadece evlerde olmuyor yeşil sahalara da çıksınlar, gelsinler hep birlikte top oynayalım, top sektirelim. Futbol da bir spordur, mühim olan buna katılmak. Eğer katılamıyorlarsa bile yanımızda olup destek versinler."

Kadın futbolcu Saniye, fanatik Fenerbahçe taraftarı olduğunu ve takımının hiçbir maçını kaçırmadığını belirterek, sarı-lacivertlilerin futbolcusu Alper Potuk'u kendisine örnek aldığını söyledi.


- Saniye'ye antrenöründen övgü


Bozüyük Halk Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Antrenörü Seyfi Dübek ise Saniye'nin futbol sevgisinin çok üst seviyede olduğunu ve 41 yaşına rağmen futbol oynamaya devam ettiğini vurguladı.

Saniye Doğan'ın takımda ayrıca ablalık görevinin olduğunun altını çizen Dübek, "Genç kızlarımıza iyi örnek oluyor. Futbol sevgisi her şeyden önde geliyor onun için. Bayan futbol takımı bana göre futbolun temel altyapısından oluşuyor. Bir annenin çocuk üzerindeki etkisi en az yüzde 60. Yarın kızlarımız, evlenip çocuk sahibi olduğu zaman mutlaka spor dışında kalmayacaktır. O çocuk yönlendirme ile en azından futbol ve spor sevgisiyle büyüyecektir. Onun için bayan futbolu, futbolun temel altyapısıdır.'' ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.