Bilecik

Sirke ve acı biberli bal yiyen damat isyan etti

15:40 14 Mayıs 2018 1 Yorum Var
Sirke ve acı biberli bal yiyen damat isyan etti

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, asırlık geleneğin sürdürülmesi amacıyla evlenecek çiftlere düğün öncesi adeta işkenceyi andıran "şakalar" yapılıyor.

Gelin almadan sonra kahvehaneye götürülen damada, "limon, salatalık,  patlıcan, biber, çikolata, tatlı" gibi yiyeceklerin yanı sıra sirke ve acı  biberli baklava yediriliyor, üzerine soğuk su dökülüyor.

İlçede, düğünlerde uzun yıllardır sürdürülen "gelin konvoyu bekleme",  "gelin çiçeği alma", "gelin şerbeti", "cam kırma" ve "zorla yiyecek yedirme" gibi  gelenekler, damat ve sağdıca zor anlar yaşatıyor.

Düğünlerdeki zorlu süreç, gelin almaya gidilmesi ve damadın evinin  önünde gelin konvoyunun beklenmesiyle başlıyor. Konvoydan önce damadın  arkadaşları, kızevine giderek gelin çiçeğini, gelinin arkadaşlarına belli bir  ücret ödeyerek alıyor.

Daha sonra konvoyla getirilen ve dualar eşliğinde arabadan indirilen  gelin, damadın kolunda eve giriyor. "Ağız tatları ömür boyu sürsün" diye gelin ve  damada "gelin şerbeti" içiriliyor. Bu esnada damadın içeriden çabuk çıkmasını  isteyen arkadaşları, ellerindeki taş ve sopalarla evin dış kapısının camlarını  kırıyor.

Evinden alınan damat ile sağdıç, arkadaşları tarafından kahveye  götürülüyor. Burada takım elbisesi çıkarılıp önlük giydirilen damat ve sağdıca,  bahşiş paralarıyla alınan sirke, baklava, acı biber tozu, limon, çikolata, muz,  salatalık, biber, patlıcan, tatlı gibi çeşitli yiyecekler zorla yediriliyor,  üzerlerine soğuk su dökülüyor. Zorla verilen yiyecekleri yutmakta güçlük çeken  damat ve sağdıcın gözlerinden yaş geliyor.

HER EVLENEN GENCİN ADETA KORKULU RÜYASI

Pazaryeri'nde hayatlarını birleştiren Ahmet-Aysu Öztosun çiftinin  düğününde de bu "şakalar" yapıldı. Kahvehaneye çağrılan Ahmet Öztosun'a onlarca  çeşit yiyecek yediren arkadaşları, acı biberli, sirkeli baldan sonra acılı ketçap  verdi. Son olarak zorla bol sirkeli ve acılı baklava yedirilen damat, zor anlar  yaşadı.

Bununla yetinmeyen arkadaşları, Uşak’ın Eşme ilçesinde görevli  olduğunu bildikleri damadın,  gece yapılacak işkenceden kaçacağını öğrendiler.  Damadı kaçamadan bahçenin ortasına getirdiler. Burada onlarca yumurta, un,  sirke, mayonez, süt gibi gıdaları damadın üzerine döktüler, hortumla ıslattılar.

Davetli Emre Kaçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adetlerinin süreceğini, sıranın da kendisinde olduğunu söyledi. Kaçal, "Bu şakalar her evlenen gencin adeta korkulu rüyası. Ama bunlar arkadaşlık çerçevesinde  yapıldığından birlik ve beraberliğimiz daha da perçinleniyor. Birbirimize asla  kırılmıyoruz. Yakında ben de evleneceğim, burada yaptıklarımı aynen çekeceğim,  bundan kaçış yok. Arkadaşımıza sirkeli ve acı biberli baklava hazırladık onu  yedirdik, çeşitli gıdaları yedirmeye çalıştık. Bu şakalar nesilden nesle böyle  sürüp gidecek inşallah. Damada ve geline mutluluklar diliyorum." dedi.

Damat Öztosun da unutamayacağı bir gece yaşadığını dile getirerek  "Bugün bunlara hiçbir şey diyemiyorum, onlar evlenirken hepsiyle görüşeceğiz. Çok  kötü oldum, daha fazla bir şey demiyorum." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Anlamsız 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok saçma bir gelenek.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.