Bilecik

800 yıllık köy hamamına imece usulü bakım

09:39 22 Haziran 2018
800 yıllık köy hamamına imece usulü bakım

Bilecik merkeze bağlı Gülümbe köyünde, 1200'lü yılların başlarında yaptırılan hamamın bakım, onarım ve temizliği yüzyıllardır köy sakinleri tarafından imece usulüyle yapılıyor.

Kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan 206 haneli köyün girişindeki ecdat yadigarı tarihi hamam, normal işlevinin yanı sıra düğün ve diğer özel günlerde de yöre halkının gelenek ve göreneklerinin önemli bir parçası olarak kullanılıyor.

Köy muhtarı Ali Osman Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarından dedelerinden görüp yaşattıkları geleneği devam ettireceklerini söyledi.

Kaya, köyün girişindeki hamamın ecdat yadigarı olduğunu ifade ederek, "İki soyunma odası, yıkanma alanı ve küçük bir temizlik odası var. Geçmişte Emine Hatun diye bir bayan, köy camisi ve 2 kilometre uzunluğunda mezarlığa kadar giden ana kaldırım taşları yaptırmış. Bunun yanında 1200'lerde bu hamamı da yaptırmış." diye konuştu.

Göz bebekleri olarak gördükleri hamamın temiz kalması ve tarihi niteliğini yitirmemesi için ecdadın farklı bir çare bulduğunu ve kendilerinin de yıllardır bu geleneği sürdürdüklerini anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Bu anlamda hamamı her gün bir aile yakar, temizliğini yapar. Gündüzleri sabah 08.00 ile 17.00 saatleri arası bayanlar, akşam 20.00'den sonra da erkekler yıkanır. İmece usulü olarak her gün bir aile hamamdan sorumludur. Sırası gelen önceden bilir ve hazırlığını yapar."

- Köylüler geleneği sürdürmekte kararlı

Hamamdaki temizlik sırasının kendisinde olduğunu söyleyen Yakup Kaplan ise, "Sıra bu akşam bize geldi. Temizliğini yapacağız, hamamı yakacağız. 3 ayda bir sıra geliyor. Bütün arkadaşları bu akşam bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Üç yıl önce evlenen ve tarihi hamamda damatlık banyosu yaptırılan Mustafa Çam da, bunun kendisi için unutulmaz bir hatıra olduğunu dile getirdi.

Çam, düğünlerdeki hamam geleneğini şöyle aktardı:

"Düğün günü sabah erkenden kalkılır, kahvenin önünde birkaç tur oynanır. Sonra köyün gençler gelir, Seymen halinde kol kola. Toplu bir şekilde hamama gelinir. Damat hamamda yıkanır, arkadaşları onu yıkar. Gençler de hamamın önünde oynar. İhtiyarlar camiden gelince damat hamamdan çıkar. Dualarla üstü giydirilir. Yüzyıllardır dedelerimiz at üstünde geliyormuş, şimdi biz Seymen ile geliyoruz. Bu böyle geldi böyle gidecek."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.