Apple'ın Bearts hamlesine Google'dan cevap

Google, yaptığı açıklamada müzik yayın servisi Songza'yı satın aldığını duyurdu.

Apple'ın Bearts hamlesine Google'dan cevap
Apple'ın Bearts hamlesine Google'dan cevap
GİRİŞ 02.07.2014 22:32 GÜNCELLEME 02.07.2014 22:32

2010 yılında müzik uygulamasını yayına sokan Songza, rakipleri Pandora'nın 75 milyon, Spotify'ın 40 milyon ve iTunes'un 40 milyon dinleyicisi ile kıyaslandığında yalnızca 5,5 milyon dinleyiciye sahip.

Ancak Songza, günün zamanına, haftanın gününe ve dinleyicilerinin konumuna göre müzik listeleri çıkararak diğer rakiplerinden ayrılan bir teknoloji kullanıyor.

Şirketler satın alım miktarı ile ilgili bir bilgi ise vermedi.

Google açıklamasında Songza için halihazırda bir değişiklik planı düşünmediğini ancak bu şirketin teknolojisini Google Play Music All Access ve gelecek birkaç ay içerisinde yayına başlayacak YouTube'un müzik yayın hizmetine entegre etmeyi amaçladığını kaydetti.

Konuya yakın bir kaynak Google'ın üyelikleri bu servislere entegre etmesinin beklendiğini de belirtti.

Songza'nın CEO'su Elias Roman, teknolojinin hedef reklamlar, kitap ve simana öneriler için de kullanılabileceğini söyledi. Roman, bunun için geceleri müzik listeleri çalan Procter & Gamble' PG +0.42% ın uyku uygulamasının Songza'da yayınlanan reklam kampanyasını gösteriyor.

Roman açıklamasının devamında, "Tarihsel olarak bakıldığında [internet] arama ve gezinme amaçlı olarak kullanıldı. Gelecek insanların şeyleri bulacağı değil şeylerin insanları bulacağı bir gelecek olacak." dedi.

Google da benzer adımlar atıyor. Dijital kişisel asistan Google Now, kullanıcılar talep etmeden bilgi sağlama üzerine tasarlanmış. Örneğin kişinin uçuşu ertelendiğinde otomatik olarak kişi uyarılıyor.

Songza müzik ve reklamların ötesine geçemese de Google, Google Play Mağazası üzerinden yaptığı tavsiyeleri geliştirmeyi amaçlıyor. Bu mağaza üzerinden kullanıcılar uygulama, oyun, film ve diğer içerikleri indirebiliyor. Google'ın eski bir yöneticisi şirketin kullanıcıları Android cihazlarına çekmek için müzik ve diğer içeriklere stratejik önem verdiğini söyledi. Google'ın planlarına yakın bir kaynak ise daha iyi tavsiye içerikler sağlamak isteyen Google için Songza'nın teknolojisini müziğin ötesine taşımasının mantıklı olduğunu ifade etti. Roman, Songza'nın 40 çalışanının Google'a dahil olacağını söyledi.

Songza anlaşması Google ile Mayıs ayında Beats Electronics'i 3 milyar dolara satın alan Apple arasındaki rekabeti de bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Songza gibi Beats Music de müzik iyileştirmesine yoğunlaşıyor. Her iki şirkette müzik listeleri yapan insanları istihdam ediyor. Bu kişiler belirli ruh laine ve aktivitelere göre şarkı listeleri oluşturuyor.

Songza bedava ve reklam ile çalışan bir servis iken Beats Music üyelik ile hizmet veriyor.

Songza, aralarında Lerer Ventures, Metamorphic Ventures ve Deep Fork Capital'in de olduğu yatırımcılardan 7 milyon dolar civarında yatırım aldı.

İki şirket arasındaki görüşmeler daha önce New York Post tarafından haber yapılmıştı.

WSJ

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'