Dijital devrim kalemin sonunu mu hazırladı

Kurşun ve tükenmez kalem üreticileri, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar çağında yazı araç-gereçlerini satabilmenin yollarını arıyor.

Dijital devrim kalemin sonunu mu hazırladı
Dijital devrim kalemin sonunu mu hazırladı
GİRİŞ 21.10.2014 00:58 GÜNCELLEME 21.10.2014 00:58

WSJ Türkiye’nin haberine göre, Crayola LLC ve Staedtler gibi bazı şirketler, dijital devrimi elektronik ürünleriyle karşılıyor. Crayola’nın Digitools adını verdiği araçlar plastik, silgi benzeri uçlara sahip ve çocukların tabletlerinde çizimler yapabilmesini sağlıyor. Ayrıca bu plastik uçlu aletlerlerden aldığınızda, bedava olarak tabletinize yükleyebileceğiniz bir Crayola uygulaması bulunuyor.

Crayola gibi Staedtler’in de dijital devrime ayak uydurabilecek bir ürünü bulunuyor. Digital Pen 990 isimli bu ürün, sıradan tükenmez kalemler gibi çalışıyor olsa da yazılı olan her şeyi anında elektronik dosyalara çevirebiliyor. Deftere takılan bir alıcı sayesinde yaklaşık yüz sayfa 30 farklı dilde kopyalanıp depolanabiliyor.
Ancak bu sektördeki herkesin gelişmeleri yakından takip ettiğini söylemek doğru olmaz.

Almanya’nın ve dünyanın en eski kurşun kalem üreticisi Faber-Castell, dijital ürünler alanındaki ilk adımını bu ay attı. Silgi, kalemtraş ve çizim malzemeleri satan şirket, ilk defa akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanılabilecek plastik uçlu bir kalem üretti.
Fransa’daki Bic ve Almanya’daki Schwan-Stabilo gibi diğer firmalar, eskiyle yeniyi buluşturma konusunda Faber-Castell’in önüne geçmiş durumda. Bic’in Cristan Stylus adlı kalemi ve Stabilo’nun Smartball’u hem klasik bir tükenmez kalem gibi görünüp çalışıyorlar hem de tepelerindeki plastik uç sayesinde dokunmatik ekranda da kullanılabiliyorlar.

Diğer bir yandan Faber-Castell, gelirinin yaklaşık üçte birini tahtadan yapılan kurşun kalemlerle sağlamayı düşünüyor.
Adını taşıyan şirketin yöneticisi Kont Anton-Wolfgang von Faber-Castell, “Eğer dijital devrime bakarsanız, otomatik olarak şirketimizin batacağını düşünürsünüz,” diyor. Kağıt, kalem bulunmayan ofisleri ve okulları “bir hayal ürünü, daha önce gerçekleşmeyen bir şey” olarak tanımlıyor.

Euromonitor International’ın yaptığı araştırmalara göre, dünya çapında kurşun ve tükenmez kalemlerin satışı artıyor ve bu büyüme önümüzdeki 5 yıl boyunca devam edecek gibi gözüküyor. Kurşun kalem satışlarının bu yıl yüzde 4 artış göstererek 2,7 milyar dolara, tükenmez kalemlerin satışı ise yüzde 4,9’luk bir artışla 8,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ancak talep kaynaklarının değiştiği de kaydediliyor. Kazançların ve okur-yazarlık oranının artması sayesinde birleşen piyasalar kurşun ve tükenmez kalem üreticileri açısından artan bir önem taşıyor. Asya ve Latin Amerika’da gelişmekte olan ülkeler de bu artışa katkı sağlıyor. Euromonitor’ün araştırmasına göre, bu yıl Asya’daki kurşun kalem satışlarının yüzde 5,4 artış göstererek 1 milyar dolara, Latin Amerika’daki satışların ise yüzde 7’lik bir artış göstererek 526 milyon dolara yükselmesi bekleniyor.
Faber-Castell, satışlarının yüzde 65’ini bu bölgelerde yapıyor ve rekabete rağmen bu piyasalarda daha fazla büyümeyi hedefliyor. 253 yaşındaki yazı araç-gereçleri üreticisi olan ve sekiz kuşaktır aynı aile tarafından yönetilen şirket, müşterileri çekmek için çevre yanlısı toplama ve üretme yöntemlerini vurguluyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kiralarda tavan zam uygulaması, Temmuz'da sona erecek! Zam oranı kalkarsa ne olur?
Baykar'dan vatandaşlara uyarı: Çağrılara itibar etmeyin!