PARDUS'un yeni sürümü hazırlandı

TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından geliştirilen milli işletim sistemi PARDUS'un "Kurumsal 5" sürümü yayınlandı.

PARDUS'un yeni sürümü hazırlandı
PARDUS'un yeni sürümü hazırlandı
GİRİŞ 16.05.2015 21:05 GÜNCELLEME 16.05.2015 21:05

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından geliştirilen milli işletim sistemi PARDUS'un "Kurumsal 5" sürümü yayınlandı.

TÜBİTAK yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2003 yılında Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde geliştirilen ve ilk sürümü 2005'te yayınlanan PARDUS işletim sistemi, 2012 yılı itibarıyla ULAKBİM Enstitüsüne devredildi.

Kamuda yaklaşık 20 bin, ev ortamında ise 100 binden fazla cihazda kullanılan PARDUS'un, kurumsal 5 sürümü hazırlandı. Kamu kurumları, üniversite ve KOBİ'ler başta olmak üzere ev kullanıcılarının da rahatlıkla kullanabileceği PARDUS'un yeni sürümü, "http://www.pardus.org.tr" adresinden ücretsiz indirilebilecek.

Yeni sürüm; virüs ve zararlı yazılım kaygısı olmadan kullanılma imkanı tanıyor. Tüm ofis, grafik, medya oynatıcı, e-posta ve benzer yazılımların kurulu olduğu PARDUS'un yeni sürümünde, kurumlar için kimlik yönetimi, uzaktan yönetim sistemleri gibi yazılımlar da yer alıyor. Ayrıca yeni sürümde, e-Devlet uygulamalarına elektronik imzayla giriş özelliği de bulunuyor.

Milli işletim sisteminin adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı Panthera Pardus Tulliana'dan geliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…