Skype kullanana 15 yıl hapis cezası

Etiyopya’da geçtiğimiz günlerde kabul edilen “Telekom Suçlarını Önleme ve Kontrol Beyannamesi” yasası internet üzerinden sesli ve görüntülü iletişime büyük cezalar getiriyor.

Skype kullanana 15 yıl hapis cezası
Skype kullanana 15 yıl hapis cezası
GİRİŞ 17.06.2012 21:06 GÜNCELLEME 18.06.2012 08:56
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Etiyopya’da geçtiğimiz günlerde kabul edilen “Telekom Suçlarını Önleme ve Kontrol Beyannamesi” yasası internet üzerinden sesli ve görüntülü iletişime büyük cezalar getiriyor. Yasaya göre, Skype, Voip, Viber, Paltalk, Yahoo Messenger ve Google Voice gibi programları kullananlar 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (Reporters Without Borders) iletişim özgürlüğünü önemli boyutta kısıtlayan yasanın Afrika Birliği’nin merkezi olan Etiyopya’da 24 Mayıs’ta sessizce parlamentodan geçtiğini belirtti. Örgüt, Etiyopya hükümetinin yeni yasayla internet ve medya üzerindeki kontrolünü artırdığını bildirdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nden Ambroise Pierre, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Etiyopya hükümeti her türlü bilgi alışverişine müdahale ediyor. Zaten yazılı basın üzerinde büyük bir baskı var. Geçen yıl birçok gazeteci tutuklandı.” sözleriyle yeni yasayı eleştirdi.

Öte yandan Etiyopya hükümetinin yeni yasayla Skype, Voip gibi ücretsiz veya çok ucuz konuşma hizmeti veren servislerin, devletin Ethio Telekom’u ile doğrudan rekabetine engel olmayı amaçladığı yorumları yapılıyor.

82 milyon nüfusa sahip olan Etiyopya’da sadece 360 bin kişi internet erişimine sahip. Uluslararası kuruluşlar Etiyopya’nın gazeteler ve diğer medya üzerindeki baskısını sık sık eleştiriyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 5
  • ali kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    bu şekilde engellemeler yerine daha akılcı çözümler getirsinler. bu tip uygulamalarda aklıma hep şu gelir. yani araba iyi yere de götürür kötü yere de hal böyle olunca arabaları da mı yasaklayalım. bunun yerine bilinçli bir internet kullanıcısı yetiştirsinler.
    Cevapla
  • Sahlanis 11 yıl önce Şikayet Et
    ne yapsınlar para lazım adamlara. kendi kafalarınca gelir alternatifleri düşünmüşler herhalde. bir zamanlar bizim türkiyede'de elektirik, cep faturalarında uydurma vergiler olduğu gibi!!
    Cevapla
  • Seda Seda 11 yıl önce Şikayet Et
    saçmalık!!. günümüz teknolojisi ile artık internetin bu denli aktif kullanıldığı bir dönemde bu uygulama tamamen saçmalık.insanların üzerlerinde bu denli bir baskı kurmak ordan dışarıya sözde haber sızdırılmasını engellemek adına yapılmış özgürlük kısıtlayıcı bir durumdur.
    Cevapla
  • milletin ferdi 11 yıl önce Şikayet Et
    kanunlar çerçevesinde mi? peki, böyle hak hukuk gözetmeden keyfi kanun çıkartılırsa ne olacak?. 15 yıl ceza alacakmış, ne için? sadece biriyle internet üzerinden konuştuğu için. içeriğe bakmıyor bile. bu zulümdür. buna destek vermek de zulme ortak olmaktır. maksat belli tekel durumundaki telefon şirketinin fahiş karını kurtarmış olacak. maksadı suçu önlemek olsa, konuşma içeriğindeki suç unsuruna bakması lazım. hatta internet suçu tespit açısından da kullanılabilir, bunu da tepmiş oluyor. büyük ihtimalle telefon şirketinin gelirlerinden devlet kodamanları şahsi pay alıyorlar, çıkarları var. 82 milyon nüfusun 360 bininin internet erişimi varmış. tehlike olsa ne yazar?. gelişmiş ülkelerde herkesin internet erişimi var. niye oralarda tehlike olmuyor?
    Cevapla
  • nevzat bekir 11 yıl önce Şikayet Et
    kanunlar cercevesinde kendi ülkesinin güvenliğini sağlaması normaldir.. yalan yanlış haberlerin kol gezdiği ve haber simsarlarının bir ülkeyi nasil karistirdigini ve ülkelerin birbiri ardına bu haberleri okuyan psikolojisi suça eğilimli kişileri nasil etkilediği internet okurlarının hemen galeyane geldiğinide unutmamalı ve bu tarz yasaklamaların ne derece sağlıklı bir karar oldugunuda düşünmeliyiz. burdaki kararın bir milletin gelişim seviyesindeki çürük fikirleri kendi öz millet unsurlarına katmak istemediklerinden kaynaklanmaktadır. şimdi bu ülke için yalan yanlış haberler yayınlayın da bir görelim bakalım...(bazı online yayın kuruluşları bu tür ülkelerin iç hukuklarına müdahale etmeyi sevdiklerinden dolayı böyle haberleri hiç kaçırmazlar ve üstüne 10 daha ekleyip internet okurlarına pireyi deve yapıp sunmak için ellerinden geldiğince çırpınırlar)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim