Akıllı TV'ler hayatı kolaylaştıracak

''Karasal sayısal yayıncılık'' için düğmeye basan RTÜK, yayınların izleneceği cihazların teknik özelliklerini belirledi.

Akıllı TV'ler hayatı kolaylaştıracak
Akıllı TV'ler hayatı kolaylaştıracak
GİRİŞ 13.07.2012 20:26 GÜNCELLEME 13.07.2012 20:26

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), sayısal yayınların izleneceği cihazların teknik özelliklerini belirledi. Televizyon yayınlarında karasal sayısal yayın teknolojisine geçiş için geri sayım başladı.
Karasal sayısal yayıncılığa geçişte yayın kuruluşlarını ilgilendiren tüm altyapı yatırımlarına ve deneme yayınlarına ilişkin operasyonları bundan böyle Televizyon Yayıncıları Derneği üyesi ulusal televizyon kanalları tarafından kurulan verici tesis ve işletim şirketi yürütecek.

Şirketin kurulmasıyla birlikte, RTÜK tarafından karasal sayısal deneme yayını için tahsis edilen frekanslar üzerinden, İstanbul öncelikli olmak üzere kısa bir süre içerisinde DVBT-2 deneme yayınına başlanması bekleniyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 2013 yılının başında gerçekleştirilecek frekans ihalesinin ardından karasal sayısal televizyon yayınları başlayacak.

Karasal sayısal yayınları izlemek için RTÜK'ün belirlediği özelliklere uygun televizyon cihazları gerekiyor.
Piyasada veya evlerdeki mevcut televizyonlar ile karasal sayısal yayınları izleyebilmek için ''Set Top Box'' adı verilen set üstü cihazlar kullanılabilecek.Yayınlarda, görme ve işitme engellilere özel program
Karasal sayısal yayınların başlamasıyla birlikte görme ve işitme engellilerin televizyon yayınlarına erişimi de kolaylaşacak. RTÜK'ün özelliklerini belirlediği TV alıcıları, birden çok ses akışını alabilecek.

Böylece görme engelliler yayınlarda yer alan özel ses akışından yararlanabilecek. Aynı şekilde, TV alıcılarının işitme engelliler için alt yazı tercihlerine sahip olması öngörülüyor.

Alıcılar, ebeveyn denetim mekanizmalarını da destekleyecek. İzleyiciler, kanalların yayın akışlarında programların hangi koruyucu sembolle kodlandığına bakıp, çocuklara uygun olmayan kanal veya programları şifreleyebilecek.

Sayısal TV alıcılarında izleyiciler için birden fazla dilde ses yayını bulunacak.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!