Denizanaları nükleer santral kapattı!

Denizanaları, İsveç'te bulunan dünyanın en büyük kaynar sulu nükleer reaktörünün kapanmasına neden oldu.

Denizanaları nükleer santral kapattı!
Denizanaları nükleer santral kapattı!
GİRİŞ 04.10.2013 08:56 GÜNCELLEME 04.10.2013 08:56

İsveç'în Baltık Denizi'ne bakan Oskarshamn kentindeki nükleer santral, denizanaları tarafından kapatıldı.

New York Times'ın haberine göre, ay denizanalarından (Aurelia aurita) oluşan bir sürü, nükleer santralin rektörüne giden soğutma suyu borularına girdi. Reaktörün çalışmasını durduran deniz analarının reaktörün içine girmesini filtreler önledi.

BİLİM ADAMLARI ŞAŞKIN
Dünya geneline yayılmış olan Aurelia aurita denizanaları, şemsiye biçiminde bir vücuda sahip. İnsanlara zararsız olan deniz analarının nükleer santralin çalışmasını durdurması çevrecileri sevindirecek bir gelişme olurken, Times'a konuşan İsveçli yetkililer, deniz analarını nasıl engelleyeceklerini tam olarak bilmediklerini ifade etti.

DENİZ YAŞAMI DA TEHDİT ALTINDA
Denizanaları, geçmişte de benzer 'eylemlerde' bulundu. Aralık 1999'da, Filipinlerdeki bir kömürle çalışan reaktörün soğuk su borularına giren denizanaları, uzun bir süre elektrik kesintisine neden olmuştu.

Oskarshamn nükleer santrali benzer bir durumu 2005 yılında yaşamıştı. Japonya'nın Hamaoka santrali ise 2006 yılında soğutma mekanizmasını tıkadığı için geçici olarak kapatılmıştı.

Discovery News'in haberine göre, İsrail ve ABD'nin Florida eyaletindeki santraller de deniz anası tehdidiyle karşı karşıya.

Deniz yataklarındaki madencilik faaliyetlerini de tehdit eden denizanalarının okyanuslardaki sayısı, küresel ısınmanın etkisiyle ciddi şekilde artmış durumda. Somon balıklarını oksijensiz bırakan denizanaları, aynı zamanda mersin balığının neslini de tükenme noktasına getirdi.

KAYNAK: NTVMSNBC
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar