Isıyı uzaya gönderen ayna geliştirildi

ABD'li araştırmacıların geliştirdiği yüzeyine çarpan ışınlarının yüzde 97'sini yansıtma özelliğine sahip ayna, klimaların yerini alabilir.

Isıyı uzaya gönderen ayna geliştirildi
Isıyı uzaya gönderen ayna geliştirildi
GİRİŞ 29.11.2014 01:29 GÜNCELLEME 29.11.2014 01:29
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Stanford Üniversitesi, yaz aylarında klimaları gereksiz kılacak bir keşfe imza attı. Yüzeyine yansıyan ışığın yüzde 97'sini yansıtma özelliğine sahip olan ayna, aynı zamanda ısıyı da uzayın derinliklerine gönderiyor. Binaları soğuk tutmak için kullanılabileceği düşünülen aynalar, yüksek enerji harcayan soğutma sistemlerinin maliyetini ortadan kaldırabilir.

Araştırmacılar, ABD'deki binalarda harcanan enerjinin yüzde 15'inin soğutma sistemleri tarafından kullanıldığına dikkat çekerek, aynaların bu maliyeti ortadan kaldırabileceğini belirtti. Binaların çatılarında yapılan deneylerde, siyaha boyalı yüzeylerin sıcaklığı 60, alüminyum ile kaplı yüzeyler ise 40 dereceye ulaşırken, yansıtma özelliği üstün aynalar bulundukları çevreden 5 derece daha soğuk kalmayı başardı.

Soğutucu aynaları geliştiren ekibin başında yer alan Shanhui Fan, "Eğer binaların çatılarındaki belli bölgeleri bu aynalarla kaplarsak, ciddi bir enerji tasarrufu yapabiliriz. Bazı zamanlarda kısmen, bazen de tamamen soğutma sistemlerini kapatabiliriz" dedi

Isıyı uzaya gönderiyor

Binalar birçok farklı şekilde ısınıyor. Sıcak su kazanları ve büyük mutfaklara sahip tesislerde içten ısınma yaşanırken, sıcak ülkelerde hava pencere ve kapılardan giriyor. Güneşten yayılan görünür ve kızılötesi ışınlar da sıcaklığı artırıyor.

Shanhui Fan ve ekibinin geliştirdiği ayna, üzerine düşen görünür ışığın yüzde 97'sini yansıtıyor. Aynı zamanda ısıyı dağıtma özelliğine sahip olan ayna, belli bir dalga boyunda ısıyı kızılötesi ışın olarak uzayın derinliklerine gönderiyor. Birçok ince tabakadan üretilen aynanın ilk tabakası yansıtıcı gümüşten oluşuyor. Üst tabakalar ise silikon dioksit ve hafniyum oksit içeriyor.

Nature dergisinde yayımlanan araştırma, uzayın karanlık bölgelerinin en sıcak günlerde bile yenilenebilir termodinamik bir kaynak olarak kullanılabileceğini belirtti. Yapılan testler, yansıtıcı aynanın metrekare başına 40 Watt soğutma gücü olduğunu ortaya koydu. Shanhui Fan, 20-70 dolar maliyeti olacak aynaların üç katlı bir binada her yıl 100 Megawatt saat (MWh) elektrik tasarrufu yapabileceğini belirtti. 

El Cezire

YORUMLAR 4
  • Cengiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Bunun tersi oldugunu duyuyoruz ama bu sekilde bilimsel acıklama yok. KURESEL ISINMA diyorlar. Yani uzaydan yeryüzüne gönder. baraj içindeki suyu buhar yap. Uzayınderinliklerine giden, derinliklerden gelebilir. IOyle degilmi.
    Cevapla
  • fakirmucit 9 yıl önce Şikayet Et
    O aynaları kirlenmekten nasıl muhafaza edeceklerini merak ettim .. kuşları düşünsenize :P
    Cevapla
  • Abdurrahman Kaba 9 yıl önce Şikayet Et
    Kışın ısıyı çekebilen de bir şey icat edebilselerdi, bu daha çok işe yarayabilirdi...
    Cevapla
  • fakirmucit 9 yıl önce Şikayet Et
    dikkat ederseniz siyaha boyalı yüzeylerin 60 °C ısınmasından bahsediliyor. yani eviniz güneş alıyorsa siyah boyalı ince çeperli boruları evin duvarına monte edip o boruların içinden geçerken ısınan hava ile evini ısıtan pek çok "ekolojik ev" projesi internette bulabilirsiniz. Selamlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…