Hüzünlü şarkıları sevmemizin bilimsel açıklaması

Şimdiye kadar hiç düşündünüz mü hüzünlü şarkıları neden bu kadar çok seviyoruz diye? İşte bilimsel açıklaması.

Hüzünlü şarkıları sevmemizin bilimsel açıklaması
Hüzünlü şarkıları sevmemizin bilimsel açıklaması
GİRİŞ 29.11.2014 09:18 GÜNCELLEME 29.11.2014 09:18

Yıllardır müzik listelerine baktığımızda genelde hüzünlü ya da başka deyişle 
melankolik şarkıların zirvelerde bulunduğunu görürüz. Tabii ki bu durum bazen değişebiliyor ancak genel durumdan bahsediyoruz. Mesela şimdiye kadar en çok satan şarkılara baktığımızda neredeyse hepsinin hüzünlü şarkılar olduğunu görüyoruz. (Bing Crosby'den White Christmas, Elton John'dan Candle in the Wind, Whitney Houston'dan I Will Always Love You,Celine Dion'dan My Heart Will Go On gibi)

Peki bunun sebebi nedir sizce? Bu konuda bir makale yazan BBC'den Greg Kot, bu duruma bilimsel bir açıklama getirmeye çalıştı. Psikolojinin Sınırları (Frontiers in Psychology) yayınında yayınlanan bir araştırmaya göre, hüzünlü müziğin insanda ters etki yaratıyor ve insanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlıyor.

Ayrıca araştırmaya göre, hüzünlü şarkılar dinleyicinin şarkı sözlerinde ve minör melodilerde ifade edilen duyguları dolaylı olarak tecrübe etmesini sağlıyor. Bu yüzden de insanlar hüzünlü şarkıları daha çok seviyor.

Öte yandan McGill Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, ister hüzünlü ister mutlu olsun, duygusal yoğunluğu olan müziklerin, beyindeki haz merkezini uyardığını ortaya koydu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor