İçinde 30 bin elmas bulunan ilginç taş

Rusya’da bir elmas madeninde kırmızı ve yeşil renkleri olan içinde 30 bin elmas olan ilginç bir taş bulundu.

İçinde 30 bin elmas bulunan ilginç taş
İçinde 30 bin elmas bulunan ilginç taş
GİRİŞ 18.12.2014 13:31 GÜNCELLEME 18.12.2014 13:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rusya’daki Alrosa şirketinin Udaçnaya elmas madeninde bulunan nadir taş, Rusya İlimler Akademisi’ne bağışlandı. Taşın içindeki elmasların ticari amaçlı pırlanta yapılamayacak kadar çok küçük boyutlarda olduğu açıklandı.

Taşın röntgen ile taranmasından sonra içindeki elmasların boyutunun bir milimetre olduğu anlaşıldı. Ayrıca elmasların da oktahedral (iki piramidin tabanından birleşmiş hali) şeklinde olduğu tespit edildi. Taşın kırmızı ve yeşil renklerini ise içindeki daha büyük grena, olivin ve piroksen kristallerinde aldığı belirtildi.

Tennessee Üniversitesi’nden jeolog Larry Taylor, bulgularını yıllık Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında sunarken, “Benim için ilginç olan 30 bin çok ufak mükemmel oktahedral elmas var, ancak tek bir büyük elmas yok. Bunlar sanki ani oluşmuş. Bu gerçekten de çok ilginç bir taş.” dedi.

Bilim adamları, bulunan bu taş ile elmasların nasıl oluştuğu konusunda daha fazla bilgiye ulaşmayı ümit ediyor. Elmasların saf karbon olduğu ve yerin 150 kilometre derinliğinde yüksek basınç ve sıcaklıkta oluştuğu biliniyor. Ancak onların kesin oluşma süreci ise hala bir sır olarak kalıyor.

Jeolog Taylor, “Elmasların oluştuğu kimyasal süreç hala bir sır.” ifadelerini kullandı. Taylor ayrıca Rusya İlimler Akademisi’ndeki bilim adamları ile Udaçnaya elmasları üzerinde araştırma yapıyor.

Rusya dünyanın en büyük elmas üreticisi ve geçen sene 33 milyon karat elmas üretti. Devlet kontrolündeki Alrosa şirketi ise dünyadaki lider elmas üreticilerinden. Şirket Rusya’daki elmas üretiminin yüzde 99’unu, dünya üretiminin ise yüzde 27’sinin sağlıyor. Şirketin yıllık geliri ise yaklaşık 4 milyar dolar.

KAYNAK: ZHA
YORUMLAR 1
  • FARUK 9 yıl önce Şikayet Et
    YADA taşını bulmuş olmasınlar ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...