Yüzyılın rekoru kırıldı!

Yüzyılın deneyinde haziran ayındaki tam performans çalışma öncesindeki test denemelerinde, şimdiden rekor kırmayı başardı.

Yüzyılın rekoru kırıldı!
Yüzyılın rekoru kırıldı!
GİRİŞ 29.05.2015 00:43 GÜNCELLEME 29.05.2015 00:55
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider – LHC) iki yıllık bakım ve yenileme molasının ardından tekrar çalışmaya hazırlanıyor ve Haziran ayındaki tam performans çalışma öncesindeki test denemelerinde, şimdiden rekor kırmayı başardı.

CERN'in açıklamalarına göre geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen başarılı bir test sırasında, protonlar 13 trilyon elektron volt enerji ile çarpışmaya girdi.

CERN'in açıklamalarında, bu miktarın çarpıştırıcının daha önce sunduğu enerjinin neredeyse iki katı olduğu belirtiliyor.



LHC'de CMS olarak adlandırılan deneyi gerçekleştiren Greg Rakness, bu enerjiyi "çok fazla gibi gözükmüyor ama eğer etrafınızda uçan bir sivrisinek varsa, bu sivrisineğin havada durmasını sağlayan enerji miktarı, bu çarpışmalardan birinin enerjisi ile yakın seviyede" cümlesi ile açıklıyor.

 

YORUMLAR 11
  • Erkan 8 yıl önce Şikayet Et
    Kartal Tibet Tibet; amma da sallamışsın cern le internetin ne alakası var internet varken cern daha teoriydi yani sallamışsın ama cahilce .
    Cevapla
  • deli osman 8 yıl önce Şikayet Et
    bunun daha büyüğünü içanadoluda biryere yapmalıyız takriben 5 milyar dolara patlar ama eski kafalılarla değil 1990 lı yıllarda almanyadaki bir üniversite elindeki çarpıtırıcıyı türkiyedeki bir üniversiteye hibe etmek istedi ama bizimkiler uğraşmak istemedikleri için kabuletmediler onlarda suriyeye verdi suriyede bile çarpıştırıcı merkezi varken bizde yok buda gayet normal ilkokulda eğitim vermeyecek düzeydeki insanları prof yaparsan olacağı budur
    Cevapla
  • fazıl 8 yıl önce Şikayet Et
    kardeş bu nedir ne işe yarıyor ben çözemedim benim aklıma sadece half life 1 oyununu oynarken oradaki testdeki sahne aklıma geliyor
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalılar bu makine ile nükleer füzyon yapıyor yani geleceğin enerjisini üretiyor. Bir gün gelecek çöpleri bu makineye dökeceksin ve tertemiz bir enerjiye dönüşecek. Bir portakal kabuğu içindeki atomları çarpıştırarak bir evi 10 yıl ısıtabileceksin. Bu makine güneşin enerji üretimine benzer bir prensiple çalışıyor.
    Cevapla
  • Hadimul Harameyn 8 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalı şu deneye harcadığı parayı Afrikaya harcasa Afrikada aç kalmazdı. Ama doğru pardon özür dilerim ! Afrikadan çaldıklarıyla zaten bu deneyi yapıyor !
    Cevapla
  • kartal tibet 8 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalı o araştırmaları yapmasaydı şimdi internet kullanamazdın. kullandığın internet CERNde icat edildi. Afrikalı aç mı kalsın kalmasın. Araştırma da bırakılmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı