TAKBAM toplantısından çıkan sonuçlar

Antartika Kutub Bilimsel Araştırmalar Merkezi, yapılan toplantıda çıkan sonuçları açıkladı.

TAKBAM toplantısından çıkan sonuçlar
TAKBAM toplantısından çıkan sonuçlar
GİRİŞ 23.06.2015 10:57 GÜNCELLEME 23.06.2015 12:23

Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi” (TAKBAM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Türkel tarafından yayınlanan bildiride şu sonuçlar yer aldı.

- 38. Antarktika İstişari Toplantısı (ATCM, Antarctic Treaty Consultative Meeting) ve 18. Çevre Koruma Komitesi (CEP, Committee on Environmental Protection) toplantısı 01.Haziran.2015 tarihi saat 09.00’da Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Milli Kültür Sarayı binasında başlamıştır.

- Toplantıya Antarktika'da üs kurmuş 30 İstişâri ülke ve 22 İstişâri olmayan ülke konumunda katılım olmuştur. Avusturya, Estonya, Guetemala, Macaristan, Kuzey Kore, Papua Yeni Gine, Pakistan, Slovakya ve Yunanistan toplantıya delege göndermemiştir.

- Belarusya ülkesi bu sene İstişâri ülke konumuna geçerek, salonun ön masalarında yeni yerini almıştır.

- Moğolistan ve Kazakistan ilk defa gözlemci sıfatıyla toplantıya katılımcı olmuşlardır.

- Toplantıya TAKBAM olarak: Mehmet Ali Türkel, Prof. Dr. Şakir Şahin, Em. Alb. Haluk Tabak, Ebuzer Türkel, Onur Evlice katılımı yanı sıra bireysel olarak: Prof. Dr. Bayram Öztürk, Doç. Dr. Hasan Önek (ODTÜ), Yrd. Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek (İTÜ) iştirak etmişler;

- Toplantı açılışı; Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sn. Rosen Asenov Plevneliev tarafından yapılmış, Bulgaristan’ın Su Enerji, Bilim-Teknoloji, Kültür, Dışişleri Bakanlarını konuşma yapmıştır. Toplantının 3. Günü akşamı Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sn. Rosen Asenov Plevneliev, ülke organizasyonu mensuplarını davet ettiği kokteylde ağırlamıştır.

- Sofya Büyükelçisi Sn. Süleyman Gökçe açılış oturumuna ve Cumhurbaşkanı davetine katılmış, TAKBAM heyeti ile ilgilenmiştir. Ayrıca Sn. Büyükelçi 4. Gün akşamı bir resepsiyon verilmesini takdir etmişler, TAKBAM olarak kurumsal ve birebir ikili ilişkimiz olan ülke temsilcileri seçkinlerinden oluşan 62 kişilik liste hazırlanıp arz edilmiştir. İlk defa T.C. Büyükelçiliği tarafından ATCM ve CEP toplantıları sürecinde Antarktika kapsamlı heyet mensuplarına hazırlanan resepsiyon, ülkemize ve Antarktika konulu çalışmalarımıza saygınlık kazandırmıştır. Aynı şekilde gelecek yıllarda gerçekleşecek toplantılara önemi haiz misal teşkil edecektir.

- Toplantı sürecinde her yıl oturumlarda olduğu gibi; ülkelerin temsilci organizasyonların teklifleri kesin ayrılık ve bloklaşmalara sebebiyet vermiş karşılıklı menfaat doğrultusunda grup halinde desteklemeler gözlemlenmiştir. Amerika, Avustralya ve İngiltere her konuda birbirlerini destek olurken, Fransa ile Arjantin, Şili, birçok konuda ayrı bir gruplaşma oluşturmuştur. Rusya hemen hemen her konuda etkinliğini göstermiş, Çin daha fazla yalnız fakat ağırlığı olan tutumda görünmüştür.

- Çin’in yeniden konuşlandırmakta olduğu üs hakkında başta İngiltere ve Amerika, olumsuz söylemlerde bulunmuşlar fakat Çin daha evvel sezonluk kullandığı kampı gerekirse kaldırabileceğini ama yeni üssün yapım sürecinin devam edeceğini kısa ve net ifade ile tekrarlamıştır.

- Fransa “iklim değişikliği” konusunda uygulanmakta olan metodik çalışmaların yeniden ele alınması hakkında öneride bulunmuş, Arjantin bu fikre ilave konular ile katıldığını belirtmiş, Amerika Arjantin’in bu önerilerinin doğru olmadığını söylemiştir.

- İngiltere ve Arjantin Antarktika’nın Jeolojik haritalarının kullanımı ve yönetimi hakkında yeniden yapılanma ve planlama talep etmişler bu konuya Çin destek vereceğini bildirmiştir.

- Yeni Zelanda Antarktika’da Jeotermal çalışmalar hakkında öneride bulunmuş, uluslararası sivil yapılanma olan SCAR bu konu ile ilgili söz almış ve Hindistan’da sempozyum yapılacağını söylemiştir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İkinci el otoda hareketlilik...Listenin zirvesindeki model belli oldu
Tanju Özcan'dan, Mansur Yavaş itirafı! Emeklilere verdiği vaadi tutmadığı ortaya çıktı