Gökbilimciler yeni ‘canavar’ karadelikler keşfetti

NASA'nın NuStar uzay teleskopu tarafından keşfedilen 5 dev karadelik, çevresindeki gazı, yıldızı, gezegeni ve ışığı içine çekerek yutuyor.

Gökbilimciler yeni ‘canavar’ karadelikler keşfetti
Gökbilimciler yeni ‘canavar’ karadelikler keşfetti
GİRİŞ 07.07.2015 09:12 GÜNCELLEME 07.07.2015 09:12
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Uzayda daha önce gaz ve toz kaplı olduğu sanılan uzak bir bölgede milyarlarca Güneş'i yutabilecek büyüklükte 5 dev karadelik tespit edildi. 

İngiltere'deki Durham Üniversitesi Extragalactic Astronomi Merkezi'nden George Lansbury önderliğindeki araştırma ekibinin söz konusu bulgularına göre, evrende benzer nitelikte milyonlarca dev karadelik bulunabilir.
Araştırma sonuçları, İngiltere Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun dün Galler'de düzenlediği ulusal astronomi toplantısında açıklandı.

ÇOK BÜYÜK VE GİZEMLİ GÖK CİSİMLERİ

Bilim insanlarının 'çok büyük ve kötü' olarak nitelediği 5 karadelik, NASA'nın Nükleer Spektroskopik (NuStar) uzay teleskopu tarafından ortaya çıkarıldı. 

NuStar, gökcisimlerinin yerini, karadeliklerden gelen yüksek x-ray enerjisi ile belirledi. Uzaklıkları henüz anlaşılamayan karadelikler, kalın bir toz ve gaz tabakasının arkasında olduğu için diğer teleskoplar tarafından fark edilmedi. 

Araştırmalara göre, 'süper kütleli karadelik' olarak adlandırılan bu gök cisimlerinin kütleçekimi o kadar büyük ki, çevresindeki gazı, yıldızı, gezegeni ve ışığı içine çekerek yutuyor. Karadeliklerin merkezinde ne olduğu henüz bilinmiyor. Bu gizemli hiçliğe, fizik kurallarının geçersiz kılındığı yer (tekillik) adı veriliyor.

YORUMLAR 7
  • dikkat 8 yıl önce Şikayet Et
    Muhammed ve Onurun yazdıkları Risalei Nurda geçiyorsa bu çok dikkat çekici . Gerçekten Acip
    Cevapla
  • Mizan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bilinen maddenin son şekli karadelikler. Aşırı yoğunlaşan madde bu durumdan bir daha kurtulamıyor. Muhtemelen çok çok uzun yıllar sonra her şey tek bir karadelik olacak. Kıyamet herhalde öyle bir şey.
    Cevapla
  • Onur 8 yıl önce Şikayet Et
    Halbuki bu fabrika-i kâinat ve misafirhane-i arz o derece pâk, temiz ve naziftir ve o kadar kirsiz ve bulaşıksızdır ve ufunetsizdir ki, bir lüzumsuz şey ve bir menfaatsiz madde ve tesadüfî bir kir bulunmaz. Zâhirî bulunsa da, çabuk bir istihale makinesine atılır, temizlenir. Risale-i Nur.
    Cevapla
  • FanFan 8 yıl önce Şikayet Et
    Fanatikler iş başında. Azıcık başka kitap okuyun , iyice kafayı buldunuz. Her şey risale de yazmıyor. Kapalı devre yok olacaksınız.
    Cevapla
  • muhammed 8 yıl önce Şikayet Et
    ve semavat fezasinda tahribe ve mevte mazhar olan kurelerin ve peyklerin belki yildizlarin enkazlari basimizi ve diger heyvanatin baslarini belki kureyi arzin basini belki dunyamizin basini qiracaklardi daglar buyuklugunde daslari basimiza yagdiracaqlardi ve bizi bu vatani dunyevimizden kaciracaklardi.halbuki eskiden beri o yukari alemlerdeki tahrib ve tamirden medar ibret olarak yalniz bir kac semavi taslar tusmus isede hic kimsenin basini kirmamis
    Cevapla
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    yalova isimli şahıs. sen ve senin giblere dilini ve dinini unutturdukları için bunlar sana saçmalık geliyor anlayamadığın için. biruni nin el cezeri nin hayatlarını bir oku da müslüman bilim adamı nasıl olurmuş gör...
    Cevapla
  • yalova 8 yıl önce Şikayet Et
    ne saçmalıyorsun bilader ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır