Einstein 100 yıl önce yazmıştı, kanıtlandı

Einstein’ın 100 yıl önce ortaya attığı, uzayı ve zamanı büken yerçekimsel dalgaların varlığı kanıtlandı.

Einstein 100 yıl önce yazmıştı, kanıtlandı
Einstein 100 yıl önce yazmıştı, kanıtlandı
GİRİŞ 11.02.2016 18:22 GÜNCELLEME 12.02.2016 07:49
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

ABD’deki California Teknoloji Enstitüsü, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve LIGO Bilimsel İşbirliği Kurumu’na bağlı bilimadamları, bugün Massachusetts eyaletindeki Washington kentinde bir basın toplantısı düzenledi.

İşte 6 soruda insanoğlunun uzaya bakışını değiştirecek bu büyük keşif:

1) Albert Einstein’ın teorisi neydi? Neden önemli?

Einstein’ın çığır açan genel görelilik teorisine göre yerçekimi, maddenin varlığı nedeniyle uzay ve zamanın bükülmesi anlamına geliyor. Einstein 1916’da bu teorinin bir uzantısı olarak, yerçekimsel dalgaların varlığını savunmuştu. Ancak bugüne kadar bu dalgaların varlığına dair doğrudan bir kanıt bulunamamıştı.

2) ABD’deki bilim adamları neyi araştırdı?

ABD hükümetinin bağımsız bir kurumu olan Ulusal Bilim Vakfı, LIGO projesini başlattı. ABD’nin Louisiana ve Washington eyaletlerine iki dev lazer dedektörü kuruldu. Bilimadamları bu aygıtlarla Dünya’ya 1.3 milyar ışık yılı uzaklıktaki iki kara deliği mercek altına aldı.

3) Gözlemler sonucunda ne bulundu?

Son derece yoğun nesneler olan, Güneş’in yaklaşık 30 katı büyüklüğündeki bu karadelikler, birbiri etrafında dönüp çarpışmıştı. Bu çarpışmanın bir sonucu olan yerçekimsel dalgalar, ABD’deki dedektörler tarafından ilk kez 14 Eylül’de saptandı. Son aylarda süren ek çalışmaların ardından bugün bu keşif ilk kez dünyaya duyuruldu.

4) Bu dalgalar neden 100 yıl önce tespit edilemedi?

Yerçekimsel dalgaları tespit etmek için bir protondan 10 bin kat küçük bir hassasiyete sahip 4 kilometrelik lazer ışınları gerekliydi. LIGO projesiyle bu aygıta ilk kez sahip olundu. Bu dalgalar geçmişteki teleskoplarla “görülemezdi.”

5) Yerçekimsel dalga nasıl bir şey?

Yerçekimi, ışık gibi dalgalar halinde ilerliyor, ama ışığın aksine radyasyon yaymak yerine, uzayın kendisinde dalgalanmalar yaratıyor. LIGO lazer dedektörleri, ışık hızında ilerleyen bu dalgaların ses sinyaline dönüştürülüp kaydedilmesine imkan sağladı. Reuters’a konuşan MIT bilimadamı Matthew Evans, “Karadelik’ten yayılan ve Dünya’ya gelen sinyalleri hoparlöre bağladık. “Vuup” sesini duyduk” diyor.

6) Peki bu keşif ne işimize yarayacak?

Belki yarın televizyon veya cep telefonu gibi hayatımızı kolaylaştıracak bir icada dönüşmese de bu keşif bilimde tam bir çığır. Çünkü kainatla ilgili tüm bilgilerimiz, radyo dalgaları, ışık, X ışınları, gamma ışınları ve kızılötesi ışınlar gibi elektromanyetik dalgalardan oluşuyor. Bu dalgaların hepsi evrende ilerlerken kesintiye uğrayabildiğinden, 'uzayın hikayesini' bugüne kadar hep parça parça, eksik halde öğrenebiliyorduk.

YORUMLAR 27
  • zeki alperen 8 yıl önce Şikayet Et
    4-Yani, DOĞRU BİLGİ SIRASI VE ZAMANI GELDİĞİNDE ARACISI OLAN İNSANLAR TARAFINDAN YERYÜZÜNDE ORTAYA ÇIKMAKTADIR.İp ucu verelim, emirler iner de iner. Eğer zaman hızlandırılmamış olsaydı... Size bir tek şunu söyleyelim ki daha önce yine buradan yazmıştık.Albert Einstein'nın bu görelilik kanunu dediği teoriyi mübarek peygamber efendimiz s.a.v.'in Mirac olayı çürütmektedir.Mirac olayındaki meseleyi zamanıma ve bilimle ilişkilendirmek gerekir ki, Kura'n-ı Kerimi ne zaman Bilim adamları resmi olarak ele alıp AKIL SAHİPLERİNDE bir derya olarak içine girerek her türlü araştırmaları yaparlarsa çok mesafe kat edeceklerdir.Onlar daha uzay ile uğraşmaktadırlar.Daha ileriye onun dışına çıkamıyorlar.
    Cevapla
  • zeki alperen 8 yıl önce Şikayet Et
    3-. O ses yani çarpışma sesi orada kalır.pekala oralara gitmeye gerek yok, Güneşin sesini duyabiliyorlar mı? Güneşteki patlamaları resmedebilirler ama sesini duyabilirler mi? kara delikler, zaman hakkında ve yıldızlar hakkında çok güzel bilgiler verilmektedir.Biz sadece burada şu kadarını söyleyelim KARA DELİKLER 2 ÇEŞİTTİR. KARA DELİKLER GÖKLERİN KAPILARIDIR. Bu dalgalar neden 100 yıl önce tespit edilemedi? DOĞRU BİLGİ EVRENSELDİR. evrensel bilgi Levh-i Mahfuzda kararlaştırılan ve değerli yazıcıların yazdıkları bilgilerdir.Yüce ALLAH'IN kelamlarıdır. Sadece bu bilgilerden bir kısmı Yeryüzünde insanlar aracılığı ile ortaya çıkmaktadır.
    Cevapla
  • zeki alperen 8 yıl önce Şikayet Et
    2-Hollywood filmlerinde tarihi gemilerin denizde okyanuslarında görünmesi için platformların oluşturulması çekimlerinde gördüğümüz benzeri bir şekilde belki de yine oralarda astronotların orada poz poz resimleri ile kendilerini çok güçlü gösterme algıları ile 60 kandırdılar. Iki tane kara deliğin çarpışmasının yer çekim dalgalarının resimleri ve bu çarpışmanın sesi!Onlar Kara deliklerin yeri yok ki çekimi olsun. Ancak yutma veya püskürtme esnasında ki mevcut kuvvetlerinden çıkan rüzgarın fırtınanın veya kasırganın resminin çekilmesi şeklinde olabilir. Seste doğru değildir.
    Cevapla
  • kürtoğlu 8 yıl önce Şikayet Et
    Zeki murende bizi gorecekmi
    Cevapla
  • Ercişli Türk 8 yıl önce Şikayet Et
    Tek bildiğim şey var Allah cc. kuran,ve peygamberimiz (a.s.)sen araştırmışsın ne olacak milyarlarca ışık yılı uzaklık seni aşar küffar toplumu öğrendin de sanki dinemi geldin daha çok ateist oldun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bölücülüğü savunan adayla ilgili çarpıcı sözler: Esenyurt’u özerkleştirecek mi nedir?
İsrailli gazete Erdoğan fotoğrafıyla yayınladı: Türk planı