Vücudunuzu ekran gibi kullanabilirsiniz

Vücuda monte edilen bir tür deri ile vücuda akıllı cihaz yerleştirmek ya da vücudu dijital ekran gibi kullanabilmek mümkün olabilir.

Vücudunuzu ekran gibi kullanabilirsiniz
Vücudunuzu ekran gibi kullanabilirsiniz
GİRİŞ 26.04.2016 10:28 GÜNCELLEME 26.04.2016 10:29

Elektronik cihazlar, taşınabilir, giyilebilir dijital gereçler yaşadığımız çağın olağan görüntüleri... Dijital devrimin geldiği son nokta ise; vücuda monte edilen polimer deri. Bu şekilde, vücuda akıllı cihaz yerleştirmek ya da vücudu dijital ekran gibi kullanabilmek mümkün olacak.

Akıllı cihazlarla daha fazla içli dışlı olacağımız günler pek yakın... Yüze, kola ya da vücudun herhangi bir yerine takılabilen, polimer led, yani dijital göstergeler yerleştirilmiş çok ince, sağlam ve esnek e-deri bunlardan biri. 

Science Advances dergisinin haberine göre, Tokyo Üniversitesinde geçtiğimiz günlerde geliştirilen bu elektronik deri, yüzlerce esneme ve gerilmeye dayanabilecek kadar esnekken, aynı zamanda giyilebilecek kadar da ince. 



Ürünün diğer önemli bir özelliği de uzun ömürlü olması

Araştırmacılar, polimer ledleri dış etkilerden korumak için silikon ve parilen içeren özel bir film ile kaplıyorlar. Bu materyaller, deriyle temas halindeki cihazı, oksijen ve su buharından koruyarak, bir günden daha uzun süre çalışmasına imkan sağlıyor.

AMELİYAT SIRASINDA VE SONRASINDA AVANTAJ SAĞLAYACAK

Vücuda yerleştirilen dijital cihazlar, gücünü elektrotlara bağlanarak sağladığı için bu aşamada pek kullanışlı değil ama araştırmacılara göre, ileride vücut ısısından ya da esnek pillerden enerji sağlayabilecek duruma getirilebilirler.

Araştırmacılar e-deri sayesinde esnek ve organik optik sensörlerin doğrudan organlara yerleştirilebileceğini, bunların ameliyat sırasında ve sonrasında kandaki oksijen seviyesini ölçmekte kullanılabileceğini belirtiyorlar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim