Ticari İHA'lara yerli rakip!

OTANTİHA Projesi'yle ticari amaçla kullanılan İHA'lara yerli rakip geliyor.

Ticari İHA'lara yerli rakip!
Ticari İHA'lara yerli rakip!
GİRİŞ 19.05.2016 12:02 GÜNCELLEME 19.05.2016 12:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı kapsamında desteklenen OTANTİHA Projesi'yle ticari amaçla kullanılan insansız hava araçlarına (İHA) yerli rakip geliştirilmesi planlanıyor.

Lisans eğitimi boyunca insansız hava araçlarıyla ilgilenen girişimci Murat Sağlam, bu alanda yaptığı son çalışmayla ODTÜ Teknokent'in de desteğiyle TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı'ndan yararlanmaya hak kazandı.

Teknolojik yeniliklere ayak uydurmak, ülkeye katma değer sağlayacak ürünler ortaya çıkarmak ve İHA'ların günlük kullanımında yeni bir vizyon ortaya koymak için OTANTİHA Projesi'ni geliştiren Sağlam, proje sonunda yeni bir istihdam alanı oluşturmayı amaçlıyor.

SİVİL HAVACILIK HEDEFİ

Günümüzde birçok faaliyet alanında sıkça karşılaşılan ve gelecekte de insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olması öngörülen İHA'lar, sivil havacılık standartlarını yeterince sağlamamaları sebebiyle ticari amaçlarla yaygın olarak kullanılamıyor. OTANTİHA Projesi kapsamında büyük havacılık şirketlerinin yüksek teknoloji ürünü uçakların tasarım sürecinde kullandığı sivil havacılık standartları göz önünde bulundurularak bir hava aracı geliştirilmesi hedefleniyor.

Akıllı mobil cihazlarla kablosuz ağlar üzerinden kontrol edilebilecek şekilde geliştirilecek OTANTİHA, kullanıcısını takip ederek yüksek çözünürlüklü görüntü kaydedebilecek, modüler donanım altyapısı sayesinde yeni ihtiyaçlara uygun olarak kolayca geliştirilebilecek.

DÜŞÜK MALİYETLİ

Dağ, kış, ve su sporları ile yamaç paraşütü gibi faaliyetlerin sivil havacılık standartlarını göz önünde bulundurarak görüntülemeye yönelik yerli hava aracı bulunmaması, rakiplerine nazaran düşük maliyetli olması OTANTİHA'yı cazip hale getiriyor.

RAKİPLERİNDEN ÜSTÜNLÜKLERİ

Gelecekte sisteme eklenebilecek otonom karar alma, otonom uçuş, otomatik iniş, kullanıcı takibi, çarpışma önleme gibi yetenekler ile kullanıcının iş yükünü azaltacak sistem çözümleri sunacak OTANTİHA, sanal gerçeklik gözlükleri ile entegrasyon gibi opsiyonel özellikleriyle sivil havacılık açısından yenilikçi bir ürün olacak.

Yüksek hızlı veri ve grafik işleme, gerçek zamanlı işletim sistemleri ve yazılım bölütleme, uçuş emniyeti ve sertifikasyon gerekliliklerine uygun tasarım ve yüksek güvenilirlik, geliştirilmesi hedeflenen ürünün en önemli teknolojilerini oluşturacak.

OTANTİHA'nın ithal edilen ticari İHA’ların yerini alması hedefleniyor. Yurt içi ve yurt dışı pazarın büyüklüğü düşünüldüğünde, yüksek uçuş emniyeti standartlarını karşılayan ürünün, ülke ekonomisi için önemli bir katma değer yaratması bekleniyor.

YORUMLAR 2
  • Alperen 7 yıl önce Şikayet Et
    Işte bu. Sağolum varolun gençler. Yolunuz açık olsun. Bu memleketin evlatlarina destek olmaya bile gerek yok yeterki engel olmayin.
    Cevapla
  • yücel 7 yıl önce Şikayet Et
    inşallah hadi baalım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek