Yerli uyduda ilk aşama bitti

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın teknik çalışmaları tamamlanarak parça tasarımda son aşamaya gelindi.

Yerli uyduda ilk aşama bitti
Yerli uyduda ilk aşama bitti
GİRİŞ 09.07.2016 13:26 GÜNCELLEME 09.07.2016 13:31
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat 6A’da son viraja girildi. Yaklaşık 550 milyon liraya mal olan ve tüm testlerden tam not alan uydunun 2019 yılında uzaya fırlatılması planlanıyor.

Uydu davranış simülasyonları ise Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilirken, uydu tasarımı tüm testlerden tam not aldı. Ankara'nın Kazan ilçesinde kurulu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesisleri içerisinde yer alan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Türkiye'nin ilk yerli uydusu olma unvanını taşıyacak olan Türksat 6A'nın çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

550 MİLYON LİRALIK PROJE

Türksat 6A'nın teknik çalışmaları mühendisler tarafından tamamlandı. Uydunun parça tasarımlarında ise sona gelindi. Uydu davranış simülasyonları da uydu test merkezinde yapılırken, Türksat 6A şimdiye kadar ki tüm testleri başarıyla geçti. Türksat 6A uydusunun toplam maliyeti yaklaşık 550 milyon lira olarak belirlendi. Bunun 150 milyon lirası TÜBİTAK tarafından, geri kalan kısmı da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından karşılanacak. Türksat 6A haberleşme uydusu uzaya gönderildiğinde, Türkiye haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek.

2019'DA FIRLATILACAK

Öte yandan Türksat 5A ve 5B uydusu için de teknik şartname değerlendirme safhasına geçildi. Bu yılın sonunda proje toplantısı yaparak yüzde 25'i yerli olması planlanan 5A uydusunun 2018'in son çeyreğinde veya 2019'un başında, 5B uydusunun da 2019'un sonunda fırlatılması planlanıyor. 5A uydusu Türkiye'nin 31. derece doğu yörüngesinde konumlanacak ilk uydusu olma özelliğini de taşıyacak.

UZAYDA ETKİNLİĞİMİZ ARTACAK

2019'da fırlatılması planlanan 5A, 5B ve 6A uydularıyla birlikte Türkiye uzayda etkinliğini artırarak, söz sahibi ülkeler arasına girmeyi planlıyor. Türksat, mevcut 3 yörüngeyi de 5'e çıkartarak, dünya karasal coğrafyasının yüzde 71'ine, dünya nüfusunun da yüzde 91'ine yayın götürmeyi hedefliyor.

2019'DA 7 UYDU OLACAK

Türkiye 2019 yılında fırlatılacak 3 yeni uydu ile birlikte toplamda 7 uyduya sahip olacak. 2016 yılı başında ömrünü tamamlayan ancak yapılan çalışmalar neticesinde 3 yıl daha kendisine tanımlı yörüngede Türkiye'ye hizmet vermesi öngörülen 42 derece yörüngede konumlu 2A ile 3A ve 4A uyduları ile 50 derece yörüngede konumlu 4B uydusu hizmet vermeyi sürdürüyor.

6A KAZAN'DA YAPILIYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 21 Mayıs 2015'te açılışı gerçekleştirilen Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET), Türkiye'nin uzay macerasında önemli dönüm noktalarına imza atacak. Yatırım maliyeti, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TÜRKSAT tarafından karşılanan merkezin işletme hakkı ise TUSAŞ'ta bulunuyor. USET merkezinin temeli, 29 Ekim 2011 tarihinde atıldı.

YORUMLAR 15
  • Türk 7 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan Uzay Ajansı kurmak. Türkmenistan Azerbaycan Kazekistan vb nerdeyse her ülke kendi uydusunu işletiyor, vizyonsuzluğun sonucu olarak uzayda hiçbir başarımız söz konusu değil. Büyük düşünmenin vakti gelmedi mi? Aya gözlem uydusu göndersek bu başarı olur.
    Cevapla
  • Ne alaka 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne ilk 10u . Ilk uce girecegiz.amerika, rusya, turkiye...bir de tubitak in basina pazardan bir amca getirsek kesin birinciyiz.
    Cevapla
  • vanli 7 yıl önce Şikayet Et
    nerde geziciler, nerede kemalistler; bi bakın nasılda gerici olduk pardon ilerici ilerici.
    Cevapla
  • Abuzittin 7 yıl önce Şikayet Et
    İşte Atatürk ün özlemini çektiği ülke
    Cevapla
  • ??? 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah basiret versin...
    Cevapla
  • vanli 7 yıl önce Şikayet Et
    bence..KEMALİST kafalardan kurtuluşumuzun meyvelerini alıyoruz.
    Cevapla
  • ucrun 7 yıl önce Şikayet Et
    uçak yapanın hapse atıldığı, uçak motor yapanın fabrikasının kapatıldığı ülkeden buralara... elhamdülillah...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...