Kızıl şahinlere uydudan takip

Kuzey Doğa Derneğinin başlattığı çalışma ile kızıl şahinler, göç yollarının izlenmesi için uydu vericisiyle takip ediliyor.

Kızıl şahinlere uydudan takip
Kızıl şahinlere uydudan takip
GİRİŞ 12.10.2017 15:44 GÜNCELLEME 12.10.2017 15:44

Yırtıcı kuşlar arasında manevra kabiliyeti en iyi kuş türü olan kızıl şahinler, göç yollarının izlenmesi amacıyla uydu vericileriyle izleniyor.

Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu ve bazı üniversite öğrencileri, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki 2 bin 500 rakımlı Handere bölgesindeki ormanlık alanda toplu görülen kızıl şahinlerin göç yollarının tespit edilmesi amacıyla bir süre önce bir çalışma başlattı.

Çalışma çerçevesinde Şekercioğlu ve öğrencileri bazı kızıl şahinleri uydu vericisi takarak takibe aldı.

Koç ve Utah üniversitelerinde öğretim üyesi de olan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızıl şahinin habitatının genellikle bozkır, tarım arazisi gibi açık alanlar olduğunu ancak makilik alanlarda, dağlarda, etrafında açıklık yerler bulunan orman kenarlarında da yaşadığını söyledi.

Kızıl şahin kışı İran'da geçiriyor

Şekercioğlu, uydu vericileriyle kuşların takip edildiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Takip ettiğimiz kuşlardan küçük akbaba 50 bin kilometreden fazla yol takip etti. Kızıl şahinleri öğrencilerimle uydu vericileriyle takibe başladık. Bu kuşlar daha güneye inerek daha çok kışı İran'da kışı geçiriyor. Daha henüz Afrika'ya giden olmadı hatta vericili kuşlarımızdan biri Tendürek bölgesinde birkaç gün geçirdikten sonra göçüne devam etti. Bu yüzden sonbaharda yırtıcı kuşların ülkemizde toplu halde görünmeleri, güneye göç etmelerindendir." 

Göçmen kuşlar Hatay'da toplanıp Afrikaya'ya gidiyor

Şekercioğlu, göçmen kuşların önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Bu mevsimde göç eden yırtıcı kuşların korunması çok önemli. Vatandaşların konuda hassas olmalarını ve bu kuşlara zarar vermemelerini rica ediyoruz. Bunlar Türkiye'nin en büyük zenginliklerinden biri çünkü ülkemizden geçen göçmen kuşların iki ana göç rotası var. Biri İstanbul üzerinden kuzey batıdan giriyor, öteki de Kuzey Doğu Anadolu'dan girip Kars'ın Iğdır'ın, Ardahan'ın ve diğer illerin üzerinden Hatay'daki Belen Geçidi'ne doğru gidiyor. Bu iki göç rotasını kullanan kuşlar Hatay'da birleşip daha sonra Afrika'ya gidiyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak