Bingöl

Polonyalı koleksiyoncular gök taşı parçaları peşinde

11:05 19 Kasım 2015
Polonyalı koleksiyoncular gök taşı parçaları peşinde

ABDULLAH ÇELİK - Polonya'dan Bingöl'e gelen 2 koleksiyoncu, Sarıçiçek köyünde gök taşı parçaları arıyor.

Sarıçiçek köyüne düşen meteor parçalarının değerli olduğunun anlaşılması üzerine yurt içinden ve yurt dışından kente gelen çok sayıda kişi, para kazanma umuduyla boş arazilerde gece gündüz demeden meteor parçaları aramayı sürdürüyor.

Polonya'dan gelen koleksiyoncular Maciej Burski ve Iwo Szklarski de Sarıçiçek köyünde vatandaşlarla gök taşı parçaları bulmaya çalışıyor. Burski, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır meteor parçalarıyla ilgilendiğini ve ilginç örnekler aramak için Rusya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Danimarka ve Arap ülkelerine seyahat ettiklerini söyledi.

Arkadaşıyla meteor parçalarını bulmak için Sariçiçek köyüne geldiklerini belirten Burski, "Sarıçiçek meteoritlerini aramak için buraya geldik. Bu taşlar, çok nadide ve özel olan Howardite türü meteorun parçalarıdır. Maalesef birkaç küçük parça dışında çok fazla meteorit bulamadık fakat burada olduğumuz için mutluyuz" diye konuştu.

Bingöllülerin kendilerini çok sıcak ve dostça karşıladığını, arkadaş edindiklerini anlatan Burski, yabancı olduklarını öğrenen vatandaşların buldukları taşları kendilerine satmaya çalıştığını ancak gök taşı fiyatlarının değişken olduğunu dile getirdi.

Sarıçiçek meteoritlerinin çok ender olduğuna işaret eden Burski, şöyle devam etti:

"Meteoritlerin fiyatları değişkendir, tek bir fiyat yok. Nasıl göründüğüne bağlı. Bazı parçalar, çok ilgi görebilirken bazıları göremeyebilir. Kanımca, Sarıçiçek meteoritlerin gramı 30 ile 60 dolar arasındadır. Kesinlikle, bilim dünyası, müzeler ve koleksiyoncular için güzel parçalar. Biz de büyük parçalar bulmaya çalışıyoruz."

- Muş'tan geldiler

Taşların değerli olduğunu televizyonda öğrendiğini anlatan Erkan Taşkaya da arkadaşlarıyla Muş'tan Sarıçiçek köyüne meteor parçası aramak için geldiklerini kaydetti.

Şimdiye kadar gök taşı bulamadıklarını bildiren Taşkaya, "Biz, taşlar için Hasköy'den geldik. Televizyonda gördük. Değerli taş diyorlar. Kısmetimizi aramaya geldik. Ovada aramaya başladık, dağın zirvesine kadar aramaya devam edeceğiz" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.