Bingöl

Suriyeli sığınmacılar da "gök taşı avı"nda

11:13 22 Kasım 2015
Suriyeli sığınmacılar da "gök taşı avı"nda

Bingöl'ün Sarıçiçek köyünde gök taşı parçası arayanlar arasında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis'ten gelen Suriyeli sığınmacılar da bulunuyor

ABDULLAH ÇELİK - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli aileler de Bingöl'ün Sarıçiçek köyünde gök taşı parçası arıyor.

Sarıçiçek köyüne düşen meteor parçalarının değerli olduğunun duyulması üzerine üzerine yurt içinden ve yurt dışından kente gelen çok sayıda kişi, para kazanma umuduyla boş arazilerde meteor parçaları aramayı sürdürüyor.

Suriye'deki savaştan kaçarak Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis'e yerleşen 40'a yakın aile de gök taşı parçası bulabilme umuduyla Sarıçiçek köyüne geldi.

Kurdukları çadırlarda çocuklarıyla gece gündüz demeden gök taşı parçası arayan aileler, "Allah'ın bir hediyesi" olarak değerlendirdikleri gök taşı parçalarının satışından elde edecekleri gelirle ev alma hayali kuruyor.

Suriye'nin Rakka kentinden Türkiye'ye gelen Abbas Musa Hemo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesiyle Bingöl'e gök taşı parçası aramaya geldiğini söyledi.

Gökten düşen taşların Allah'ın bir nimeti olduğuna inandıklarını ifade eden Hemo, "Allah'ın hediye olarak gönderdiği taşı aramaya gelmişiz. Herkes işini görsün diye bu Allah'ın bir hediyesidir" dedi.

Hemo, tüm aramalarına rağmen iki gök taşı parçası bulduğunu belirtti.

Suriye'nin Halep kentinden kaçarak Diyarbakır'a yerleşen Şaban Hemo da ülkelerinden ayrıldıktan sonra Türkiye'ye sığındıklarını, Diyarbakır'da iki odalı bir evde yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.

Hemo, gece gündüz 3 gündür aramalarına rağmen gök taşı parçası bulamadıklarını ifade ederek, "(Bu taş çok değerlidir, para eder, gidin arayın) dediler. Bulursam kazanacağım parayla Suriye'ye döndüğümüzde bir ev yaparım" dedi.

 

- "300 dolar verdiler satmadık"

Ali Halil Hemo ise Bingöllüler ile Sarıçiçek köyünde gök taşı parçası aradıklarını dile getirdi.

"Bingöl'e değerli bir taş düştüğünü öğrenince ailece köye geldik. Gökten geldiği için kutsal ve güzel bir taştır. Herkes bu taştan bulmak için çaba sarf ediyor. Satıp kendimize bir ev yapmak istiyoruz" ifadelerini kullanan Hemo, evlerinin çatışmalarda harabeye döndüğünü aktardı.

Suriye'nin Kobani kentinden Türkiye'ye geldiğini anlatan Müslüm Sefer de gök taşı bulma ümidiyle ailesiyle 4 gün önce Bingöl'e geldiğini söyledi. 

Kurdukları çadırlarda kalarak gece gündüz gök taşı aradıklarını kaydeden Sefer, "Bu taş çok değerlidir. Benimle 3-4 arkadaş daha buraya geldi. Arkadaşım ve ben birer tane gök taşı parçası bulduk. 300 dolar verdiler satmadık. İstanbul'da daha yüksek fiyat verdiklerini öğrendik" diye konuştu.

Sefer, buldukları taşın satışından elde edecekleri gelirle ev ve eşya almak istediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.