Bingöl

Cuma namazı için mesai düzenlemesi

11:05 07 Ocak 2016
Cuma namazı için mesai düzenlemesi

 Diyanet-Sen Bingöl Şube Başkanı Mücahit Çelik, cuma namazı için mesai düzenlemesine ilişkin, "Şimdiye kadar memurlarımız mesaiye göre kendilerini ayarlıyorlardı. Bundan sonra inşallah artık genelgeye göre cuma namazlarına daha iyi bir şekilde gidebilecekler" dedi.

 Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının cuma namazlarına daha rahat gidebilmesi amacıyla hazırlanan Başbakanlık genelgesini "olumlu" karşıladıklarını söyledi.

İnsanların ibadetlerini yerine getirmesinde engeller olmaması gerektiğini söyleyen Çelik, şöyle konuştu:

"İnsanlar, anayasal hakkı olan ve anayasa teminatı altında olan ibadetlerini rahatlıkla ifa edilebilmelidir. Bu durum maalesef inançlı kesimden esirgendi ve bu insanlar bu haktan mahrum bırakıldı. Bu girişimi diğer haklar için bir başlangıç kabul ediyoruz. Bu konuda Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu gereken açıklamayı yaptı. Şimdiye kadar memurlarımız mesaiye göre kendilerini ayarlıyordu. Bundan sonra inşallah artık genelgeye göre cuma namazlarına daha rahat bir şekilde gidebilecekler."

- "Cuma namazları vaktinde kılınabilecek"

Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava da daha önce cuma namazı saatlerinin memurlara göre ayarlandığını, bu genelgeyle memurların cuma namazı saatine uyacağını dile getirdi.

Cuma namazlarının yerel saate göre vaktinde kılınabileceğine işaret eden Kava, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğle tatilinin cuma namazı vaktini kapsayacak şekilde iki saate çıkarılmasını talep etmiştik. Zaten hafta bütününe bakıldığında 40 saatlik bir çalışma süresi var. Bunun mesaiye olumsuz bir tarafı da kalmayacaktır. Cuma namazı dini bir vecibedir. Bunu rahat bir şekilde gözümüz arkada kalmadan veya mesaiden çıkıp gittiğimizde mesaiye riayet etmemenin getirdiği rahatsızlıktan kurtarma adına çok olumlu bir gelişme olarak görüyorum."

Kava, bazı kurumlarda standart bir öğle arası verildiğini, ancak milli eğitim kurumlarında bunun farklı olduğunu anlattı.

Her bakanlığın kendi çalışma sistematiğine göre genelgenin gereğini yerine getireceğini ifade eden Kava, "Başbakanlık genelgesinin hayata geçmesiyle kamuda çalışan memurlar, Müslümanlar için farz olan bir ibadeti rahatça yerine getirebilecekleri esnekliği yakalayacak. Bu son derece önemli. Kamu görevlilerine ve milletimize hayırlı olsun" diye konuştu.

Bingöl Kalem Derneği Başkanı İbrahim Dağılma ise düzenlemeyi olumlu karşıladıklarını söyledi.

Yeni düzenlemenin kalıcı olması temennisinde bulunan Dağılma, "Halkın özüne aykırı olan ve toplumu Batıya endeksleyen uygulamaların yıllar sonra fark edilip, bu uygulamaların yeniden düzenlenmesi ve yapılması yönünde adımlar atılması elbette önemlidir. Müslüman bir ülkede cuma saatlerinde mesai olması büyük bir kusurdu" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.