Bingöl

Bingöl’de besicilere boğa dağıtıldı

13:24 07 Şubat 2016
Bingöl’de besicilere boğa dağıtıldı

Bingöl'de besicilere boğa dağıtımı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle Doğu Anadolu Projesi kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Düzağaç Kampüsü'nde düzenlenen törenle, 87 besiciye 87 damızlık boğa dağıtıldı.

Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, yaptığı konuşmada, devletin sağladığı desteği kullanma noktasında Bingöl’ün bölgede birinci sırada yer aldığını söyledi.

Devletin besicilere damızlık boğa için 10 bin lira destek sağladığını belirten Köşger, şöyle konuştu:

"Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesi arasında en pahalı et Türkiye'de tüketiliyor. Burada temel sebep, üretimin azlığıdır, yeterli üretimin yapılmamış olmasıdır. Serbest hayvancılıktan, çiftlik hayvancılığına geçiş sürecini iyi yönetememiş olmamız bunun en büyük sıkıntılarından biridir. Bunun giderilmesi için daha iyi et ve süt veren hayvanların üretilmesi noktasında boğa dağıtımı çok önemlidir. İnşallah önümüzdeki dönemde ülkemiz hem üretimi hem de kaliteyi artırır. Devletimiz üretimi teşvik etmek için önümüzdeki dönemden itibaren yem ve gübredeki KDV’yi kaldırdı. Devlet besicilerimize sadece boğa için 10 bin lira destek sağlıyor. Ahır için destek veriliyor”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım da boğa dağıtımı ve ahır desteğinin 2014-2018 yılları arasında 35 ilde uygulanan bir proje olduğunu dile getirdi.

Projenin uygulandığı iller arasında Bingöl’ün birinci sırada yer aldığını vurgulayan Yıldırım, “Bu projenin 3 amacı var. Birincisi, mevcut küçük ve büyükbaş hayvancılık tesisinin modernizasyonunu sağlamaktır. İkinci amacı, bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik etçi ve kombine ırklarının bölgeye yaygınlaştırılması, üçüncü amaç ise, bu bölgede büyük ve küçükbaş hayvan tesislerinin günün şartlarına uygun hale getirmektir. Proje kapsamında bugüne kadar 17 milyon 800 bin lira harcama yapılmıştır. Bunun hibe bedeli ise damızlık için yüzde 80, inşatta ise yüzde 50’dir” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, besicilere kurayla damızlık boğa dağıtımı yapıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.