Bingöl

Demirci kardeşler 60 yıldır çekiç sallıyor

11:26 14 Nisan 2016
Demirci kardeşler 60 yıldır çekiç sallıyor

ABDULLAH ÇELİK - Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan sıcak demir ustası Ayçeman kardeşler, 60 yıldır tavında döverek demire birlikte şekil veriyor.

Sıcak demir ustası 91 yaşındaki Agit ve 73 yaşındaki kardeşi Ziya Ayçeman, teknolojik gelişmelere rağmen aile mesleğini hayatlarının sonuna kadar sürdürmekte kararlı.

- "Ölene kadar devam"

Agit Ayçeman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede "Kurçi" (körük) olarak bilinen, sıcak demir ustası dedesi Süleyman'ın 1920 yılında Genç ilçesine bağlı Çaytepe köyünden göç ederek Solhan'a yerleştiğini anlattı.

Amcasının yanında 10 yaşında başladığı mesleğini yıllardır sürdürdüğünü belirten Ayçeman, kardeşi Ziya ile 60 yıldır beraber çalıştıklarını söyledi.

Demircilik mesleğinin güç isteyen zor bir meslek olduğunu dile getiren Ayçeman, elektriğin icat edilmesiyle fabrikaların açıldığını, bunun da mesleğe ilgiyi azalttığını ifade etti.

Gençlerin daha kolay yoldan kazanç sağlamak için daha rahat meslekleri tercih ettiğini, bu yüzden de çırak bulmadıklarını vurgulayan Ayçeman, yıllardır kardeşiyle hem çırak hem usta olduklarını aktardı.

Her sabah dükkanı besmeleyle açtıklarını anlatan Ayçeman, daha önce köylerde gezici olarak çalıştıklarını söyledi. Ayçeman, "1972 yılında Solhan'da ev yaptık. 1973 yılında evimizi yükleyip buraya getirdik. O gün bugündür Solhan'da çalışıyoruz. Bütün atalarımız bu mesleği yaptı. Ben de mesleği amcam Kerim'den öğrendim. Çocukluğumuzdan beri kardeşimle beraber çalışıyoruz. Ölene kadar devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Dedesinin 110, babasının 93 yaşında vefat ettiğini dile getiren Ayçeman, ihtiyaca göre balta, naçak, kazma, çekiç ve keser gibi günlük ev işlerinde kullanılan aletler yaptıklarını belirtti.

- Hem çırak hem usta

Çırak olarak başladığı işte ustalaşan Ziya Ayçeman da küçük yaşlarda ağabeyi Agit Ayçeman ile çalışmaya başladığını söyledi.

Mesleğini hala terk etmediğini kaydeden Ayçeman, şunları ile getirdi:

"Şimdi 73 yaşındayım. İhtiyaca göre balta, kazma üretiyoruz, bileme işleri yapıyoruz. Daha rahat işler olduğu için kimse bu mesleği seçmiyor. O yüzden çırak bulamıyoruz. Biz tek başımıza ağabeyimle çalışıyoruz. Ömrümüz yettiği sürece bu mesleği yapacağız. Sabah gelip ateşimizi yakıyoruz. Gelen siparişler olursa tamir işi yapıyoruz. İş olmadığı zaman kendi gücümüzle aletleri yapıyoruz. Eskiden tarım aletleri de yapıyorduk. Şimdi onlar bitmiş, kimse çift sürmüyor."

- "Güzel iş yapıyorlar"

Kırılan baltasını tamir ettirmek için demirci dükkanına gelen Sıddık Özdağ da Ayçeman kardeşlerin ilerleyen yaşlarına rağmen mesleği sürdürdüklerini söyledi.

Sıcak demirci mesleğine daha uzun yıllar ihtiyaç duyulacağını ancak yeni nesillerin bu mesleği tercih etmemesi nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu aktaran Özdağ, "Demircilik çok köklü bir meslektir. Çok güzel bir meslek yapıyorlar. Ellerine, kollarına sağlık." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.