Bingöl

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

13:07 29 Nisan 2016
Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Sıdkı Uluerler, "Mondros'tan sonra İngiltere'nin Osmanlılara ve Türklere yönelik düşmanlıklarının altına yatan en büyük sebep Kut'ül Amare ve Çanakkale Savaşı'nda aldıkları yenilginin acısıdır." dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı dolaysıyla Bingöl Belediyesi Kültür Merkezinde anma etkinliği düzenlendi.

Uluerler, etkinlikte "Kut'ül Amare Zaferi ve Halil Paşa'nın Biyografisi" konulu bir sunum yaptı. Aralık 1915'te Kut'ül Amare'ye sığınan İngilizlerin, Halil Paşa'nın başında olduğu Osmanlı ordusu tarafından kuşatıldığını anlatan Uluerler, İngilizlerin kurtulmak için girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyledi.

Kut'ül Amare Zaferi'nde İngilizlerin 30 bin, Osmanlıların ise 25 bin kişilik bir kaybının olduğunu anımsatan Uluerler, kendisini dünyanın en büyük devleti olarak gören İngiltere'nin bu yenilgiyi bir türlü kabul edemediğini aktardı. Uluerler, kuşatmanın bitirilmesi ve ordunun serbest bırakılmasına karşılık Enver Paşa ve Osmanlı yönetimine 2 milyon sterlin rüşvet teklif edildiğini ancak Osmanlı Devleti'nin bu rüşveti reddettiğini belirtti.

İngilizlerin aldıkları yenilgiyi kabul edilemez bir durum olarak gördüklerini, tarih kitaplarına bile yazılmasını istediklerini vurgulayan Uluerler, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünya kamuoyunu bu konuda engellemeye çalışmışlardır. Hem Çanakkale, hem Kut'ül Amare yenilgisi onlar için büyük bir itibar kaybı olarak görülmüştür. Mondros'tan sonra İngiltere'nin Osmanlılara ve Türklere yönelik düşmanlıklarının altında yatan en büyük sebep Kut'ül Amare ve Çanakkale Savaşı'nda aldıkları yenilginin acısıdır."

İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin de Kut'ül Amare Zaferi'nin Birinci Dünya Savaşı'nda Irak cephesinde İngilizlere karşı Osmanlı Devleti'nin kazandığı önemli bir zafer olduğunu bildirdi.

Çanakkale Zaferi'nden hemen sonra kazanılan zaferin müttefikler tarafından sevinçle karşılandığını anlatan Engin, "Kut'ül Amare'de Osmanlı ordusu bizim bu topraklarda Müslüman olarak yaşamamız için 25 bin şehit verdi. NATO'ya üye olduğumuz 1952 yılına kadar 29 Nisan günü Türkiye'de 'Kut Bayramı' olarak kutlandı. Biz de bu zaferin 100. yılı etkinlikleri kapsamında şehitlerimizi anmak ve hatıralarını yad etmek adına bu programı düzenledik." ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Kut'ül Amare belgeselinin izlenmesi ve müzik dinletisi ile sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.