Bingöl

Savcılıkça serbest bırakılan teröristin polisi şehit ettiği iddiası

21:06 27 Mayıs 2016
Savcılıkça serbest bırakılan teröristin polisi şehit ettiği iddiası

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığından, savcılıkça serbest bırakılan teröristin, polis memurunu şehit ettiği iddiasına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, bazı gazete ve internet sitelerinde Cumhuriyet Savcısı Uygur Meydan'ın, geçen yıl 24 Temmuz'da karakol basarak gözaltındaki terör örgütü PKK şüphelilerini serbest bıraktığı, zanlılardan H.Ö'nün Van'da bir polisi şehit ettiği iddialarının yer aldığı, "Canlı bombayı savcı serbest bıraktı, polisi şehit etti" başlığıyla haberler yayımlandığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu haberlerde cumhuriyet savcısının kötü niyetli ve Paralel Yapı mensubu olduğu şeklindeki iddialara yer verildiği aktarılarak, haberlerde adı geçen şehit polis başta olmak üzere bütün şehitlere Allah'tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunuldu.

Açıklamada konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"İl Emniyet Müdürlüğü, 24 Temmuz 2015'te PKK/KCK ve YDG-H üyesi oldukları iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında 13 şüpheli hakkında yakalama, gözaltı, arama ve el koyma işlemleri talep etmiştir. Bu talimat üzerine İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyon sonucunda bazı şüpheliler, aynı gün saat 06.15 ve sonrasında gözaltına alınmışlardır. Bazı şüpheliler ise yakalanamadı. Aramalarda herhangi bir suç ve suç unsuru elde edilemedi ve şüpheliler de üzerine atılı suçlamayı reddetti.

Gözaltı sürelerinin uzatılmasıyla ilgili kolluk birimlerinin herhangi bir talepleri bulunmadı."

Soruşturmayı yürüten savcının dosyayı incelemek üzere karakola gittiği vurgulanan açıklamada, son derece olağan bu durumun "baskın" şeklinde nitelendirilmesinin en hafif deyimiyle "hukuki açıdan bilgisizlik"ten ibaret olduğu kaydedildi.

Şüphelilerle ilgili gözaltı ve diğer kararların Cumhuriyet Savcısı Meydan tarafından verildiği bildirilen açıklamada, ilgili kolluk biriminin cumhuriyet savcısının emri ve izni olmadan hiç kimseyi gözaltına alma yetkisi bulunmadığı anımsatıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Cumhuriyet savcısının, aynı şüpheliyi bir gün önce gözaltına aldırıp, bir gün sonra karakol basıp serbest bıraktığını iddia etmek, düz mantıkla dahi bağdaşmamaktadır. Böyle bir amacı ve niyeti olan birisi niye bu şüphelilerin gözaltına alınmaları, evlerinin ve tespit edilebilen tüm adreslerinin aranması talimatını versin? Bu hususa ise yapılan haberde maalesef hiç değinilmemektedir. HSYK müfettişleri, olaya ilişkin yaptıkları incelemede soruşturmaya gerek duymadı.

Bu çarpıtma haberi sızdıran ve yayınlayanlarla iligili cumhuriyet savcısı arkadaşımız suç duyurusunda bulunmuş olup, olay bu açıdan da soruşturulacaktır."

Van'da, geçen yıl 14 Ekim'de Milli Egemenlik Caddesi'nde görev yapan polislerin, şüphelendikleri kişiden kimlik sorduğu sırada silahlı saldırıya uğraması sonucu ağır yaralanan polis memuru Yusuf Diri, kaldırıldığı hastanedeki müdahaleye rağmen şehit olmuş, 2 vatandaş da yaralanmıştı.

Olayda bir terörist etkisiz hale getirilmiş, bir terörist yaralı ele geçirilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.