Bingöl

Ahilik Haftası

14:03 18 Eylül 2018
Ahilik Haftası

Bingöl Valisi Ali Mantı, "Ahilik Haftası" dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Vali Mantı mesajında, Ahilik teşkilatının, insanın el emeği ve göz nuruyla karılan, Anadolu topraklarında, 13. yüzyıldan bu yana ekonomik faaliyetlerde ve ticari hayatta doğruluk, dürüstlük, hakkaniyet, yardımseverlik ve paylaşım gibi vazgeçilmez ahlaki değerlerin temellerini atan önemli bir kurum olduğunu belirtti.

Ahilik geleneğinin, esnaf ve sanatkarları daima hak ve adalet etrafında birleştirdiğini, birlik ve beraberliğin tesis edilmesinde öncü rol oynadığına işaret eden Mantı, mesajında şunlara yer verdi:

"Asırlar öncesinden günümüze pırıl pırıl örneklerle yansıyan ahilik kültür ve bilinci, kardeşlik duyguları ile toplumun sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecek. Büyük devlet olmanın sırlarından biri de güçlü pazar ilişkileridir. Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde sosyal ve ekonomik hayat esnaf ve sanatkarın meslek ahlakı, olgun ve mütevazi kişilikleri, helal ve haram sınırları konusundaki hassasiyetleri ile daima mesafe kat etmiştir.

Emek ve alın teri kutsal bilinmiş, işçinin hakkı teri kurumadan ödenmiş ve asla iyi ve kötü ürünler karıştırılarak aldatma yoluna gidilmemiştir. Medeniyet bilinci ve aidiyet kültürünün kodlarını belirlediği Ahilik, dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da bu toplumun yoluna ışık tutacak; iyiliğe dair yürüyüşümüz ahiliğin manevi muhafazası altında güvenli ve istikrarlı çizgisini devam ettirecektir."





YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.