Bitlis

Terör olayları arıcıları da vurdu

11:15 22 Ekim 2015
Terör olayları arıcıları da vurdu

İBRAHİM YALDIZ - Zengin ve verimli florasıyla arıcıların rağbet gösterdiği Bitlis yaylaları, bu yıl yaşanan terör olayları nedeniyle boş kaldı.

Kovanlarını yüksek rakımlı yaylalara çıkaramayan arıcılar, tüccarların kente gelememesi nedeniyle elde ettikleri ürünü de satmakta zorlandı.

Bitlis Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, AA muhabirine, bölgede yaşanan olayların arıcılık faaliyetlerini olumsuz etkilediğini söyleyerek, "Bölgedeki olaylar nedeniyle arıcıların ürünleri elinde kaldı. Ürün satın almaya gelen tüccarlar, güvenlik nedeniyle bu yıl ilimize gelmedi" dedi. 

Avcil, geçen ay bal hasadına başladıklarını anlatarak, "Yaşanan olaylar nedeniyle kovan başına üretim miktarı yüzde 40 ve 50 azaldı. Bölgemizde bir çatışmasızlık ortamı vardı. Arıcılarımız istedikleri yaylalara gidiyordu. Ürünlerini gönül rahatlığıyla hasat ediyordu. Ancak olayların başlamasıyla hasat edilen ürün arıcının elinde kaldı. Ürünü almaya gelen tüccarlar güvenlik endişesiyle ilimize gelmedi. Bal üreticinin elinde kaldı ve henüz satışa sunulamadı" diye konuştu.  

- "Arıcılar banka borcunu ödeyemiyor"

Arıcıların bankalara kredi borçlarını ödeyemediği için sıkıntıya girdiğini belirten Avcil, olayların bir an önce sona ermesini ve bölgedeki ekonomik canlılığın yeniden başlaması gerektiğini vurgulayarak, "Umut ediyoruz ki arıcılarımız hasat ettikleri ürünleri satarak hem işletme giderlerini karşılar hem de piyasaya olan borçlarını öder" değerlendirmesinde bulundu.

Arıcıların geçmiş yıllarda fuar ve tanıtım günlerine katılarak ellerindeki ürünü satabildiğini anımsatan Avcil, ilgili kurumların tekrar bu etkinlikleri başlatmasını istedi. Böylece arıcıların elindeki balı satabileceğini anlatan Avcil, bal satışını artırmak için girişimlerini sürdüreceklerini dile getirdi.

- "Bal üretimi düştü"

Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci de terör olayları nedeniyle arıcıların yaylalara çıkamadıklarını ve bal üretiminde düşüş yaşandığını dile getirdi. Olayların arıcıları olumsuz etkilendiğini vurgulayan Ekinci, şunları ifade etti:

"Hizan yaylaları, bitki örtüsü bakımından çok zengin. Bölgede en çok bal aldığımız yerlerden biri de bizim yaylalarımız. İlçemizdeki arıcılarımız güvenlik nedeniyle gidiş gelişlerde çok zorluk çekiyor. Birçok arıcı bu yıl yaylaya çıkamadı. Bu da balımızın hasadını düşürdü. Arıcılar mayıs ayından beri hasat dönemini bekliyordu. İlçemizde yaklaşık 45 bin fenni kovanımız var. Kovan başı beklediğimiz bal 14-17 kilogram arasında. Bu sene balımız verimli değil fakat kaliteli. Önümüzdeki günlerde balımızın kalitesi ve fiyatı belirlenecek."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.