Bitlis

Kış aylarında çocuk hastalıklarına dikkat

14:52 28 Ekim 2015
Kış aylarında çocuk hastalıklarına dikkat

 Bitlis Devlet Hastanesinde görev yapan Çocuk Doktoru Uz. Ayhan Demir, sonbahar ile kış aylarında sık görülen ve salgınlarla seyreden gribal enfeksiyonların çocuklar ve halk sağlığı açısından önem arz ettiğini söyledi.

Dr. Demir, bu mevsimlerde genelde tüm toplumu ilgilendiren gribal hastalıkların özellikle küçük çocuklarda daha da fazla olduğunu belirtti.

Grip olanların hastalığı başkalarına bulaştırmamak için evde birkaç gün mutlaka istirahat etmesi gerektiğini ifade eden Demir, zorunlu olmadıkça toplu yerlerde bulunmamaları ve toplu taşıma araçlarına binmemeleri gerektiğini dile getirdi.

Grip mikrobunun en çok solunum soluyla geçebileceği gibi hasta kişinin salgılarıyla kirlenmiş eşyalarından da geçebileceğini ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Hasta kişinin eşyalarını kullanmaktan kaçınmalıdır. Özellikle yaşlı kimseler, bebekler, kalp ve damar hastalığı olanlar, astım, KOAH, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği ve kronik hastalığı olanlar, gripten en çabuk etkilenen kişilerdir. El temizliği hastalıklardan korunmanın en önemli yollarından biridir. Özellikle hastaların ellerinden kapı kolu, umuma açık eşyalar, el ile dokunulan her şeyden mikropları ellerimizle alırız. Gün içerisinde ellerin yıkanması bu açıdan çok önemlidir."

Grip olmamak için yapılması gereken en doğru davranış vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunu anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, yumurta ve balık yeteri miktarda yenmelidir. Bol miktarda sıcak bitki çayı tüketin. Bunlara örnek vermek gerekirse, ıhlamur, ada çayı, limon çayını sayabiliriz. D vitamini vücudun bağışıklığı sistemi için gerekli olan bir vitamindir. Süt, peynir, yoğurt, balık ve mantar başlıca D vitamini taşıyan besindir. Yalnız D vitaminin vücutta aktif hale geçmesi için güneş ışınına gerek vardır. Kış aylarında güneş ışınları fazla olmadığından kişiler daha sık hasta olur. Ayrıca C vitamini sebze ve meyvelerden alabilirsiniz. Stresi kontrol altına alırsak bağışıklık sistemimizi de koruruz. Stres bağışıklık sistemini zayıflatır. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlık gribin en iyi dostlarıdır. Bunun için bu kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Gribe yakalandığınız zaman bunu geçirmek için özel bir ilaç yoktur. Antibiyotik size fayda yerine zarar verecektir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.