Bitlis

Muay thai ile eğitime kazandırıldılar

11:12 23 Kasım 2015
Muay thai ile eğitime kazandırıldılar

ŞENER TOKTAŞ / İBRAHİM YALDIZ - Bitlis'in Tatvan ilçesinde çeşitli sebeplerle okullarını bırakan gençler, sporla yaşamlarını disipline ederek yeniden eğitime kazandırıldı.

Muay Thai Milli Takım Antrenörü Ömer Uğur eşliğinde Tatvan Spor Salonu'nda antrenmanlara katılan gençler, yürüttükleri sıkı çalışma sonucunda Türkiye, Balkan, Avrupa ve dünya şampiyonlarında da büyük başarı sağlıyor.

Antrenör Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının sadece spor faaliyeti yapmak olmadığını belirterek, gençlerin enerjilerini dışarıda değil de salonda tüketmeleri için sporu bir araç olarak kullandıklarını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın da bunu hedeflediğini ifade eden Uğur, şöyle konuştu:

"Sadece çok başarılı sporcular yetiştirmeyi değil, bütün gençlerin spor yapmasını hedefliyoruz. Bu konuda okullar, emniyet, belediye ve kaymakamlıkla bazı programlar yapıyoruz. İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde kurslar açıyoruz. Değişik zamanlarda programlar uyguluyoruz. Emniyetle madde bağımlısı, suça bulaşmış ve okuldaki uyumsuz çocuklara yönelik projelerimiz var. Projeyle çocukların önüne bir gelecek koyuyoruz. Çocuklar sporla üniversiteye gidebileceklerini öğreniyor. Burada çok güzel örnekleri de var."

Okulu bırakmış çocukların, sporla tanıştıktan sonra Türkiye derecesi yaparak beden eğitimi fakültelerine gidebildiğini dile getiren Uğur, bu çocukların spora daha iyi entegre olduğunu belirtti.

Uğur, "Sadece geçen yıl branşımızda beden eğitimi fakültesine 5 öğrenci gitti. Diğer fakültelere de öğrenci kazandırıyoruz. Çalışkan öğrencileri diğer branşlara, az ders çalışan gençleri de beden eğitimi fakültelerine yönlendiriyoruz. Bu beni çok mutlu ediyor" dedi.

Türkiye şampiyonu olan sporcuların hepsinin bir hayat hikayesinin bulunduğunu anlatan Uğur, çoğu okulu bırakmış ve sokağı bir yaşam şekline getirenlerin, sporda daha da başarılı olduğunu ifade etti.

- "Hırsla çalışarak başarılı oluyorlar"

Bu gençlerin spora başlarken okul, gelecek ve düzene dair beklentilerinin olmadığına dikkati çeken Uğur, şöyle konuştu:

"Onlarla düzen kurmak daha rahat oluyor. Bunlar için daha fazla program ve antrenman yapabiliyoruz. Onları kazanmak daha kolay. Bu çocuklar 4 ay sonra milli takımı hedefliyor. Bu nedenle hırsla çalışarak başarılı oluyorlar. Okulları terk eden çoğu öğrencimiz, şimdi okula devam ediyor. Ortamları bozuk, madde bağımlısı veya illegal yapılar içindeki çocuklar okula gitmez. Muay thaiye yazılan bazı gençlerimizi okula yeniden kazandırıyoruz, yaşı geçmiş ve okul okumak istemeyenleri de açıköğretime kayıt ederek liseyi bitirmelerini sağlıyoruz."

Türkiye derecesi yapan gençlerin milli oldukları için üniversiteye çok rahat yerleştiğini bildiren Uğur, buraya gelen sporcuların rehabilite edildiğini ifade etti.

Uğur, "Gençler burada birbirleriyle düzeliyorlar. Bu konuda 'siz yanlışsınız, kavga ediyorsunuz veya madde bağımlısısınız' diye baskı yapmıyoruz. Düzgün bir çevreye giren gençler, sporda da başarılı olmak için, sigara ve benzeri maddeleri bırakıyor" diye konuştu.

- "Sokakta çok kavga ettim"

Lisede sınıfta kaldıktan sonra muay thai ile tanışan ve hocasının desteğiyle dershaneye giden Gökhan Kara, Bitlis Eren Üniversitesi'nde beden eğitimi öğretmenliğini okuduğunu söyledi.

Spora başlamadan önce sokaklarda sigara ve esrar kullanan, kavga eden kişilerle zaman geçirdiğini belirten Kara, şunları ifade etti:

"Sigara ve benzeri maddeleri kullanmadım. Ancak sokakta çok kavga ettim. Geçen yıl Türkiye şampiyonu oldum. Ardından Polonya'ya gittim. Orada derece yapamadım. Bu yıl ise Tayland'a giderek 51 kiloda süper lig şampiyonu oldum. Bu yıl da 54 kiloda A klasmanda şampiyonluk elde ettim. Sokaklardan buraya ilk geldiğimde başta sıkıntı çektim. Şimdi sporcu yetiştirmeye başladım ve gençlik merkezinde artık ders veriyorum. Çocuklara hayatımı ve neler yaptığımı anlatıyorum. Pişman olduğumu söylüyorum. Onlar da örnek alıyor. Çocuklara örnek olmaya çalışıyorum. Elimden geldiğince yanlış yapmamaya ve okuluma gidiyorum. Muay thai olmasaydı, üniversite okuyamazdım. Şimdi arkadaş çevrem ve her şey çok güzel."

- "Spor sayesinde okul okuyorum"

Sporla tanıştıktan sonra okula devam eden Mehmet Yalçın da son 3 yıldır üst üste Türkiye şampiyonu olduğunu ve Balkan şampiyonluğunu da elde ettiğini ifade etti.

Bu yıl Tayland'ta dünya 3.'sü olduğunu belirten Yalçın, "Spor olmasaydı okul okuyamazdım. Şimdi okulumu okuyorum. Derslerim iyi. Allah'ın izniyle hem beden eğitimi öğretmeni hem de profesyonel dövüşçü olacağım. Babam hasta. Annem ise Mersin'de sebze halinde çalışarak bize bakıyor. Sporla tanışmasaydım, sokaklarda boş boş gezip yanlış çevre edinecektim" ifadelerini kullandı.

- "Annemi ve babamı huzursuz ediyordum"

Sporla başlamadan önce sokaklarda sürekli kavga ettiğini anlatan Emircan Nurduhan da muay thaiye başladıktan sonra hayatının değiştiğini kaydetti.

Önceden sigara ve benzeri maddeleri kullandığını anlatan Nurduhan, şunları ifade etti:

"Spora başladıktan sonra kötü alışkanlıkları bıraktım. Herkesin spora başlamasını öneriyorum. Sigara ve benzeri madde kullanımı sporla yenilebilir. Sokaklarda kavga ederek, annemi ve babamı huzursuz ediyordum. Ama şu an hem annem hem de babam mutlu. Hocama teşekkür ediyorum. 7 aydır buradayım. Okuldan 8'nci sınıfta atılmıştım. Ancak buraya geldikten sonra okula devam etmek için açıköğretime başvurdum. Okumaya devam edeceğim. İlerde beden eğitimi öğretmeni olmayı istiyorum."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.