Bitlis

Adalet Bakanı Bozdağ:

14:37 08 Nisan 2016
Adalet Bakanı Bozdağ:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiasına ilişkin "O zaman bizde diyoruz ki vatandaşlarımızın seçmen bilgileri siyasi partilere verilirken biz bu bilgileri verme konusunda birtakım kurallar koyalım. Sınırlar getirelim ki bunlar vatandaşlarımızın ve siyasi partilerin aleyhine kullanılmasın. Bunun için ne yapabilir. İki yol var. Birisi ya tamamen yasaklarsınız ya da bazı verileri verilmeyen sınırlı sayıda veri paylaşan bir sistem kurarsınız. Bu iki alternatiften birisini yapabiliriz. Elbette bunu yaparken de siyasi partilerle istişare edeceğiz." dedi.

Tatvan Adalet Sarayı'nın açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bozdağ, seçmenlerin kişisel verilerinin hukuk dışı yollarla suç şebekelerinin veya kötüye kullanmak isteyen kişilerin eline geçmesini önlemek için bir mekanizma kurmak istediklerini söyledi.

"Şu anda elde edilen ilk bulgular 'Panamaliks' diye adlandırılan bu sızma harekatının merkez üssünden yayılan verilerin, seçmenlerimize ait bilgiler olduğunu gösteriyor." diyen Bakan Bozdağ, şöyle konuştu:

"O zaman bizde diyoruz ki vatandaşlarımızın seçmen bilgileri siyasi partilere verilirken biz bu bilgileri verme konusunda birtakım kurallar koyalım. Sınırlar getirelim ki bunlar vatandaşlarımızın ve siyasi partilerin aleyhine kullanılmasın. Bunun için ne yapabilir, iki yol var. Birisi ya tamamen yasaklarsınız ya da bazı verileri verilmeyen sınırlı sayıda veri paylaşan bir sistem kurarsınız. Bu iki alternatiften birisini yapabiliriz. Elbette bunu yaparken de siyasi partilerle istişare edeceğiz. O çerçevede yapacağız. Yoksa vatandaşın kişisel verilerini siyasi partilere hiç vermeyeceğiz, bu yolu tamamen kapatacağız diye bir kelimem ve cümlem yok. Vatandaşın hukukunu koruyan bir çalışmamız vardır. Onu da tartışmaya açtık. Herkes kanaatini söylesin. Biz inceletiyoruz. Belki şu olabilir, sandık numarası o sandıkta oy kullanan seçmenlerin isim listesi verebilir. Ama, kimlik numarası ve diğer vatandaşları tanımlayan veriler paylaşılmaz. Bunları YSK ve partilerle de konuşacağız, karar vereceğiz."

- Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu"nun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, şöyle devam etti:.

"Buradan seçim sürecine dönük bir ahlaksızlık görmek en büyük ahlaksızlıktır. Bu bizim iyi niyetle yaptığımız çalışma. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımız, 'Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu imzaladı. Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe de girdi. Bu vatandaşlarımızın kişisel verilerini koruyan bir kanundur. İşlenmesini kurala bağlayan bir kanundur. Korumayanlara ağır müeyyideler getiren bir kanundur. Vatandaşlarımıza kişisel verilerini öğrenme amacı doğrultusunda kullanıp kullanmadığını kontrol etme ve hukuka aykırı kullanımlar varsa, bunlara müdahale etme yetkisini veren bir kanundur. Tam da biz kişisel verileri böylesine büyük bir koruma altına aldığımız dönemde böylesi bir propagandanın yapılmasını da manidar buluyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçler de böylesi süreçlerin ortaya çıkmaması için daha çok çalışacağız."

- "Mızrak çuvala sığmaz, bu ayıp örtülmez"

Adalet Bakanı Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözleriyle ilgili de Türkiye'nin anamuhalefet liderinin böyle bir üslubu, ahlakı kullanmasından hicap duyduğunu söyledi.

"Ahlaktan, seviyeden ve edepten yoksun üslupla onlara daha ağır cevap verme yarışına giremeyiz. Birincilik onların olsun." diyen Bozdağ, Türk milletinin ve Cumhuriyet Halk Partisine oy veren seçmenlerin bunu hak etmediğini belirtti.

Saygısızlıkta, seviyesizlikte ve ahlaksızlıkta sınır tanımamayı hiç kimsenin hoş görmediğini vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Şu anda söyleyecek sözüm yok. Sayın Kılıçdaroğlu yapması gerekeni yapmadı ve sürekli başka açıklamalarla ayıbının üzerini örtmeye çalışıyor. Mızrak çuvala sığmaz, bu ayıp örtülmez. Bu ayıbı örtemeye gayret etmek, bu milletin aklıyla, basiretiyle, sağduyusuyla, CHP'lilerle de alay etmektir. Herkes sözünün ne anlama geldiğini biliyor. Sayın Kılıçdaroğlu, 'burada esasında bir hata ettik, siyaset yapıyoruz ve konuşuyoruz hata edebiliriz. Burada da hata yaptık özür diliyorum' demiş olsa, yerin dibine mi geçerdi. Bence kendini büyütürdü. Siyasetini yerin dibine sokmuştur. Söyleyecek sözüm yok. Kendisi istediği kadar batabilir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.