Bitlis

Bitlis'te "soba zehirlenmesi" uyarısı

13:49 03 Kasım 2016
Bitlis'te "soba zehirlenmesi" uyarısı

Bitlis Devlet Hastanesinde görev yapan Acil Servis Sorumlusu ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Gökhan Eyüpoğlu, soba zehirlenmeleriyle ilgili uyarılarda bulundu.

Eyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bitlis'te son zamanlarda soba zehirlenmelerinin olduğunu söyledi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin kış aylarında sık görüldüğünü ifade eden Eyüpoğlu, şöyle konuştu:

"Halk arasında soba zehirlenmesi olarak adlandırılan, odun ve kömür gibi yakacakların yakılması sonucu oluşan karbonmonoksidin nefes yolu alınmasıyla oluşan karbonmonoksit zehirlenmesidir. Karbonmonoksit zehirlenmesi etki mekanizmasına bakıldığında, karbonmonoksit gazının solunum yoluyla alınması ve bunu kana karışması sonucu kanın artık dokulara oksijen taşımamasıyla hasta nefes alsa bile oksijen almaması nedeniyle bir boğulma tarzı zehirlenmedir. Bu durumlarda acil servis uzmanları olarak sıkça karşılaşmaktayız."

Vatandaşın, karbonmonoksit zehirlenmesinde önce korunmasını ve buna yönelik önlemler alması gerektiği ifade eden Eyüpoğlu, şunları kaydetti:

"Önlemlerin alınmasında, soba ve ısınma cihazlarının mutlaka kalite belgelerinin olmasıdır. Sobaların uygun bir şekilde temizliği yapılması. Eğer doğal gazla ısınan evler varsa gaz dedektörlerinin çalışma faziyette olması ve bacaların temizliği yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra eğer kişilerde karbonmonoksit zehirlenmesi ihtimali ortaya çıktıysa bunun ilk belirtileri baş ağrısı, halsizlik ve sersemlik hissidir. Eğer şikayet süresi uzarsa kişilerde baygınlık, bilinç kaybı ve koma durumları gözükebilir. Bu durumlarda eğer kişi kendindeyse zehirlenme şüphesi ettiyse mutlaka açık havaya çıkmalıdır. Gerekirse üstündeki kıyafetleri çıkarmalıdır. Açık havada sıkça nefes almalı ve hızlıca 112 Acil Servisi araması gerekir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.