Bitlis

Sezaryen sonrası normal doğumda artış yaşanıyor

17:28 27 Şubat 2017
Sezaryen sonrası normal doğumda artış yaşanıyor

Bitlis ve ilçelerinde sezaryen sonrası normal doğuma yönelme olduğu bildirildi.

Muş'ta 4 yıl önce sezaryenle doğum yapan Meryem Taylar Topçu, Tatvan ilçesindeki özel bir hastanede normal doğum yaparak, 4 kilo 200 gram ağırlığında bir kız bebeği dünyaya getirdi.

Doğumu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seyithan Elçeoğlu, dünya ve Türkiye'de sezaryen doğumdan normal doğuma yönelme olduğunu söyledi.

Özellikle dünyada 1990'lı yıllarda sezaryenle doğum oranında artış olduğunu, 2010 yılına kadar ülkeye de yansıdığını ifade eden Elçeoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkede doğumların neredeyse yüzde 50'si artık sezaryenle gerçekleşiyordu. Bu oran ne yazık ki özel hastanelerde çok daha yaygındı. Fakat son dönemlerde bütün dünyada 'sezaryen sonrası normal doğum olur mu?' polemiği yaşandı. Nedeni de sezaryenin çok ciddi komplikasyonlarının olmasıdır. Sezaryen sayısı arttıkça komplikasyon sayısı da artıyor. Hastanın ve bebeğin sağlığı tehlikeye girebiliyor. Bu nedenle bütün dünyada şimdi sezaryen sonrası normal doğuma bir yönelme var. Bunu bütün dünya sağlık örgütleri de destekliyor. Uygun hasta seçimiyle sezaryen sonrası normal doğum yüzde 80 ila 90 oranında sağlıklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bu durumda anne ve bebek sezaryenin komplikasyonuna maruz kalmaz. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığının son yıllarda ciddi kampanyalarla vatandaşları normal doğuma yönlendirme konusunda çalışmaları var."

Hastanın 4 yıl önce sezaryenle doğum yaptığını anımsatan Elçeoğlu, Muş'tan gelen hastanın sezaryen doğum sonrası normal doğum isteğiyle hastaneye başvurduğunu diye getirdi.

Elçeoğlu, "Hastamız 'çevre hastaneleri dolaştıklarını ama olumlu bir yanıt alamadıklarını' söyledi. Hastayı burada takibe aldık. Hastayı muayene ettikten sonra normal doğum yapabileceği kanaatine vardık. Sezaryen sonrası normal doğum için en az 2 yıl geçmesi gerekiyor. Bu süre geçtikten sonra iyi bir takip ve ekiple yüzde 80 oranında sağlıklı şekilde normal doğum gerçekleştirilebilir. Hiçbir sıkıntı olmadan sağlıklı şekilde normal doğum gerçekleşti. 4 kilo 200 gram kız bebeği dünyaya geldi." diye konuştu.

Anne Topçu ve eşi Erkan Topçu ise ikinci çocuklarını kucaklamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, ilgilerinden dolayı hastane yönetimine ve doktorlara teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.