Bitlis

Bitlis'te tanıtım protokolü imzalandı

17:51 07 Ekim 2017
Bitlis'te tanıtım protokolü imzalandı

Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) ile Turizm Tanıtma Platformu (TUTAP) Başkanlığı, kentteki tarihi mekan ve doğal güzelliklerin tanıtımını yaparak turizme kazandırılması için protokol imzaladı.

Bitlis-Tatvan karayolundaki tarihi El-Aman Hanı'nda düzenlenen toplantıda konuşan Eren Holding ile BETAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, TUTAP ile bir araya gelerek Bitlis'in tanıtımına katkıda bulunma yolunda gayretlerini birleştireceklerini söyledi.

BETAV olarak mikro bazda Bitlis için bu gayretin içerisinde yer aldıklarını ifade eden Eren, şöyle konuştu:

"TUTAP başkanının, BETAV'ı çalışma arkadaşı olarak seçmesi bizim için büyük bir şans ve heyecan kaynağı olmuştur. Buradan çok verimli sonuçlar alınacak." dedi.

TUTAP Başkanı Fikret Yıldız ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilan ettiği milli seferberlik kapsamında kendilerinin de tanıtma seferberliği başlattıklarını belirtti.

Ancak bunun altının doldurulması gerektiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bunun bir başlangıç yeri olmalıydı. Yönetim kurulumuzla tanıtıma en çok ihtiyacı olan bölgemiz neresi diye düşündük. Devlet büyüklerimiz de bu konuya çok duyarlılık gösteriyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin artık farklı algılarla değil, bir turizm merkezi olması veya turizm odaklı tanıtılmasını arzu ettikleri için başlangıç noktamızı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak tespit ederek 7 il belirledik. Bu iller içinde Bitlis'te var. Çalışmalara start verilmesi için birkaç ilden öneri getirildi. Ancak BETAV gibi bir oluşumun olması buraya yönelmemize neden oldu. Ahmet Bey ile de tanışıp detayları konuştuktan sonra bugün burada çalışmaların startını veriyoruz."

TUTAP, BETAV, valilik ve üniversite olarak güç birliği oluşturarak çalışmaya başlayacaklarını kaydeden Yıldız, bu çalışmanın tamamlanmasıyla asıl mücadelenin start alacağını ifade etti.

Kentte elde ettikleri materyal ve bilgileri, ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirecekleri tanıtım çalışmalarında ivedilikle kullanacaklarını aktaran Yıldız, Bitlis'in UNESCO unsuru olan Ahlat'taki Selçuklu Mezarlığı'nın ana listeye girmesi için seferberlik kapsamında ciddi bir çalışma yürüteceklerini kaydetti.

- "Hedefimize iki yılda ulaşacağız"

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile olan ilişkilerini kullanarak 2019 veya en geç 2020 yılında bunu başaracaklarına inandığını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

"71 aday unsurumuz ve bir rekabet var. Bu rekabette en iyi çalışan, kendini en iyi anlatan, ifade eden ve tanıtan yerlerin çok büyük avantajları var. İnşallah yapacağımız çalışmalarla bunu başaracağız. Burada önemli olan iş birliğidir. Sadece TUTAP olarak bir şeyi başarmamız ve sonuç almamız mümkün değil. Çünkü şu anda 60 ilde Dünya Miras Türkiye Projesi devam ediyor. Bitlis'te önem verdiğimiz ve öncülük ettiğimiz yerlerin başında geliyor. Bitlis'i çok önemli bir yer olarak görüyoruz. Allah nasip ederse hedefimize iki yılda ulaşacağız."

- "Burası Osmanlı'dan bize miras"

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım da önemli bir yerden start verilmesinin bu işin başarıya gitmesi adına önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, Bitlis'in kadim bir kent olduğunu ve aynı zamanda birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Kentin tanıtımı için birçok çalışma yürüttüklerini ve El-Aman Hanı'nın Uluslararası Selçuklu ve Osmanlı Kütüphanesine dönüştürülmesi için hazırladıkları projeyi Kalkınma Bakanlığına sunduklarını ifade eden Yardım, şöyle devam etti:

"Önemli projelerimizden biri bu mekandı. Burası Osmanlı'dan bize miras. 1579 yılında Vanbeyler Beyi Hüsrevpaşa tarafından inşa edilmiş. Bura için proje gerçekletirerek Kalkınma Bakanlığına sunduk ve sonucunu bekliyoruz. Bu mekanda yine bir yaşam müzesi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca ilde yapacağımız çok şey var. Bitlis'i tanımıyoruz, gerçek yönüyle bilmiyoruz, nasıl medeniyetlere misafirlik etmiş, burada hangi medeniyetler bulunmuş, nasıl bir derinliğe sahip olduğunu henüz bilmiyoruz. Turizm itibariyle de birçok şansa sahibiz. Van Gölümüz burada. Nemrut Kalderası dünyanın en önemli yerlerden biri. Ahlat Kubbet-ül İslam olarak nitelendirilen 3 yerden biri. Birçok şahsiyeti yetiştirmiş, ticaret, sanat ve bilim adına önemli bir merkez olarak tarihte yer almış. Bunları tanıtmamız gerekiyor."

Konuşmaların ardından Eren ve Yıldız arasında işbirliği protokolü imzalandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.