Bitlis

"Üretimde Hep Beraberiz" projesi

17:10 26 Mart 2018
"Üretimde Hep Beraberiz" projesi

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde "Üretimde Hep Beraberiz" projesi kapsamında, 500 dönüm arazide aşılı ve sertifikalı fidanlardan örnek kapama ceviz bahçesi oluşturuluyor.

İl genelinde meyveciliğin geliştirilmesi amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hayata geçirilen projeyle ilk etapta Bahçedere köyündeki 20 dönümlük araziye tescilli "Adilcevaz 13" ile "Kazankaya" çeşitlerinden 270 ceviz fidanı dikildi.

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fatih Asak, yaptığı açıklamada, bu proje kapsamında il genelinde 15 bin ceviz fidanını toprakla buluşturacaklarını söyledi.

Bahçedere köyünde 20 üreticinin bir araya gelerek kapama ceviz bahçeleri oluşturduğunu anlatan Asak, şöyle konuştu:

"Bakanlığımıza sunduğumuz meyveciliği geliştirme projesini ilimizde uygulamaya başladık. Sertifika almış ve tescillenmiş 'Adilcevaz 13' ve 'Kazankaya' ceviz çeşitlerimizle ilimizdeki birçok alanı ceviz fidanlarıyla buluşturuyoruz. İki aşamalı olan bu proje kapsamında 500 dekarlık ceviz bahçesi kuracağız. Yine bu proje kapsamında bakanlığımız üreticilere yüzde 50 hibeli damlama ve basınç sulama sistemi desteği verecek. İhata (çevre duvarı) giderlerinin ödeneği de Valilik ve İl Özel İdaremiz tarafından karşılanacak. Böylece ilçemizin tescillenen ceviz çeşitlerinden bahçeler kuracağız. Amacımız bundan sonraki yıllarda bu projenin artarak devam etmesidir. İnşallah memleketimize hayırlı olacağını ümit ediyorum."

Fidan dikimine katılan Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy da ilçenin tarım ve hayvancılıkla kalkınacağını belirtti.

Gürsoy, "Belediye olarak geçen yıl 24 aileye 5'er dönümlük kapama ceviz bahçeleri kurduk. İlçemizin tek kurtuluşu tarım ve hayvancılıktır. Bu nedenle ilçemizin ekonomisinde ceviz daha ön plandadır. Amacımız insanımızı başka yerlere gitmeden burada doyurmaktır. Bunun için işsizlik sorununun çözümüne yönelik çalışma yürütüyoruz. Geçen yıl cevizden önemli bir gelir elde ettik. Bunun da ilçe ekonomisine önemli katkısı oldu. Hemşehrilerimizi bu işe yöneldikleri için kutluyorum." diye konuştu.

Fidan dikimine, Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman, Milli Eğitim Müdürü Yavuz Beşkardeş, veteriner hekim Feyyaz Beşkardeş, Bahçedere köyü muhtarı Kasım Koyuncu ve ceviz üreticileri katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.