Bitlis

Bitlis'in tıbbi ve aromatik bitkileri kayıt altına alınıyor

12:48 02 Ekim 2018
Bitlis'in tıbbi ve aromatik bitkileri kayıt altına alınıyor

Bitlis Eren Üniversitesince (BEÜ) hazırlanan "Bitlis'in Etnobotanik Üzerine Araştırmalar" projesi kapsamında, kentteki tıbbi ve aromatik bitkiler araştırılarak kayıt altına alınıyor.

BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünce zengin bitki florasına sahip Bitlis merkez ve ilçelerindeki tıbbi ve aromatik bitkilerin araştırılması için proje hazırlandı.

Proje Koordinatörü ve Biyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Demir, bu kapsamda Hizan ilçesinde geçmişte ve bugün vatandaşlar tarafından yemeklerde ve şifa için kullanılan tıbbi ve aromatik bitkiler inceleniyor.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin etnobotanik bitkileri üzerine bir proje hazırladıklarını ve araştırma çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Hizan'ın zengin bir bitki florasına sahip olduğunu ve zor bir bölge olduğu için daha önce detaylı bir araştırmanın yapılmadığını belirten Demir, şöyle devam etti:

"Hizan'ın zorlu ve dağlık bir coğrafyası olduğu için insanlar eskiden kolay bir şeklide doktora ulaşamıyordu. Bu nedenle bitkilerin tıbbi yönlerinden faydalanarak hastalıkları iyileştirme yoluna gidiyorlardı. Bunun üzerine bir proje hazırladık. Öncelikle ilçenin etnobotanik yapısını ortaya çıkarıyoruz. Envanter çalışması kapsamında köyleri gezip anketler yapıyoruz. Daha sonra vatandaşlarla görüşüp bu bilgileri kayıt altına alıyoruz. Özellikle köydeki yaşlılarda birçok bilgi var. Bu bilgileri gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz."

- "Literatürde olmayan bazı bilgilere rastladık"

Bölgede bitki florasının çok zengin olduğu, yapılacak araştırmalarla yeni bitkilerin keşfedileceğine dikkati çeken Demir, aynı zamanda bu bitkilerin bilime de ışık tutacağını vurguladı.

Hizan'ın endemik bitki bakımından da zengin olduğunun altını çizen Demir, şunları kaydetti:

"Buradaki biyoçeşitlilik bal üretimine de yansıyor. Hizan balı çok önemli, bunun kaynağı da bitki çeşitliliğidir. Biyoçeşitlilik ne kadar yüksekse bölgenin yöresel ürünleri de o kadar değerli oluyor. Hizan'da bu çalışmayı ilk defa biz yapıyoruz. Tatvan ilçesinde daha önce böyle bir çalışma yapıldı. Halkla yaptığımız görüşmelerde literatürde olmayan bazı bilgilere rastladık. Yabancı ot olarak tabir edilen bazı bitkilerin vatandaşlar tarafından kuş yemi olarak kullanıldığını, ya da bu bitkilerin yemeğinin yapıldığını gördük."

Tıbbi bitkilerin hepsi olmasa da bazılarının kültüre alınmasının söz konusu olduğunu ancak önce ekonomik değeri olup olmadığına bakılması gerektiğini vurgulayan Demir, "Tüm bitkilerin kültüre alınması biraz zor. Bu tür çalışmalar uygulamalı bilimlere ışık tutacak. Elde edeceğimiz veriler uygulamalı bilimlerde kullanılacak. Bu da ülke ekonomisine katkı sunacaktır. Bunlar doğal kaynaklarımızdır. Topraklarımızda yetişen bitkilerdir. Bunları değerlendirmemiz lazım. Ekonomik olarak üzerinde çalışmalıyız." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.