Bolu

Çürük diş vücut sağlığını bozuyor

11:04 18 Kasım 2015
Çürük diş vücut sağlığını bozuyor

AİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Cebe, diş çürüklerinin pek çok hastalığa yol açabileceğini belirtti

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ata Cebe, diş çürüğünün, özelikle kalp, mide ve faranjit gibi üst solunum hastalıklarında çok etkili olduğunu ifade etti. 

Cebe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların en çok şikayet ettiği konulardan biri olan diş çürümelerine karşı alınması gereken tedbirleri sıraladı.

Diş çürüğünün sadece ağza değil insan sağlığına da ciddi zararları olduğunu söyleyen Cebe, "Bakterilerin asıl giriş yeri ağızdır. Bu nedenle ilk olarak çürük dişle etkileşim içine girerler. Diş çürüğünü sadece ağız olarak düşünmemek gerekiyor. Bu durumda vücudun diğer bölgelerini de düşünmeliyiz. Diş çürüğü, özelikle kalp, mide ve faranjit gibi üst solunum hastalıklarında çok etkili oluyor" diye konuştu.

Cebe, diş çürümesinin en büyük nedeninin şeker olduğuna dikkati çekerek, bunu, beslenme alışkanlıkları, dişleri fırçalamamak ve ağız sağlığına dikkat etmemek gibi faktörlerin izlediğini belirtti.

Diş çürümesinin, bakterilerin şekeri fermante etmesi sonucu oluşan asitlerin dişi eritmesi ile oluştuğunu anlatan Cebe, şunları söyledi:

"Ağız sağlığı açısından beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle şekerli gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. Çikolata ve tatlı yiyecekleri sık sık değil de günde bir ya da iki öğün şeklinde tüketmek gerekiyor. Şeker tüketiminin tamamen kesilmesini istemiyoruz ama bunu sık şekilde değil de aralıklarla alınmasını istiyoruz. Özellikle ağızda eriyen şekerlerden uzak durulmasını öneriyoruz. Çayın da şekersiz içilmesini tavsiye ediyoruz. Karamel tarzı şekerlerden uzak durulmasını istiyoruz."

- Önce mideyi etkiliyor

Cebe, diş çürüğünün etkilediği hastalıklar hakkında da bilgiler vererek, çürüklerin özelikle beslenmeyi etkilediği için, çiğneme fonksiyonunun yerine getirilememesi nedeniyle ilk önce mideyi etkilediğini vurguladı.

Besinleri tam çiğnenmemesi durumunda mideye daha fazla yük bineceğine işaret eden Cebe, "Mide hastalıklarına sebep olacaktır. Bir sonraki etkileri, üst solunum yolları, faranjit gibi hastalıklar oluşabiliyor. Kalp üzerine direkt olarak bir etkisi yok ama sebep olduğu diğer hastalıklar nedeniyle dolaylı yoldan kalp hastalıklarına sebep olabiliyor" dedi.

Cebe, "çay dişleri çürütür" algısının yanlış olduğunu, çayın dişlerde sadece renklenmeye sebep olduğunu belirterek, onun dışında sağlık sıkıntısına yol açmadığını söyledi.

Vatandaşların diş temizletme konusunda endişeleri bulunduğunu dile getiren Cebe, şöyle dedi:

"Diş temizliği ağız ve diş sağlığı açısından faydalıdır. İnsanlar mutlaka 6 ayda bir mutlaka diş hekimine uğrayıp diş taşlarını temizletmeli. Eğer diş taşları temizlenmezse ileride bazı önemli diş hastalıklarına sebebiyet verebilir. Bir diş çürüdüğünde dolgu ile kurtarabilirsiniz. İleri aşamayı kanal tedavisi ile kurtarabilirsiniz en kötü ihtimalle kanal çivisi yapıp üzerine kaplama yaparak kurtarabilirsiniz ama dişin destek dokularında, yani kemik kaybı gerçekleşirse onu kurtarma şansınız yok. Direkt çekeriz. Dişin çekilme sebebi diş taşlarından dolayı meydana gelen doku kaybıdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.