Bolu

Bolu'da FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

15:25 07 Mart 2017
Bolu'da FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, "anayasayı ihlal" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlarından 3'ü tutuklu 10 eski askeri personelin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, geniş güvenlik önlemleri altında getirilen tutuklu sanıklar eski Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak ile tutuksuz sanıklar Yarbay M.G, üsteğmenler M.G, İ.A, B.C, Ü.B ve V.S. ile Astsubay A.Ü. ile avukatları katıldı.

Sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından Güneşer'in avukatı savunmasını tamamladı.

Daha sonra sanıklardan, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Yarbay Veli Ceylan savunma yaptı.

Olay gecesi nöbetçi amir Yüzbaşı Nuri Kıyak'ın aradığını ve Kolordu Komutanı Kurmay Başkan Vekili Albay Deniz Ay'ın kendisini arayarak sıkıyönetim ilan edildiğini, birliğe geçip askeri toplamasını emrettiğini söyledi.

Bunun üzerine 2. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Cahit Tirindaz'ı arayarak konuyu aktardığını anlatan Ceylan, Tirindaz'ın da aynı yönde emir verdiğini savundu.

Ceylan, kendisine verilen emirler üzerine lojmanlarda bulunan ikametinden tugaya hareket ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Tirindaz bana geçmemi ve askeri toplayıp KOKTOD düzenine geçmemizi istedi. Ben birliğe geçerek nöbetçi amire, askeri personelin toplanmasını ve KOKTOD düzenine geçilmesini emrederek sıkıyönetim emrini incelemeye başladım. Ben emri incelediğim esnada Cahit Tirindaz beni arayarak durum hakkında bilgi aldı ve cephaneliği emniyete almamı istedi. Ben de mühimmattan sorumlu askeri personeli yanıma çağırarak, benim emrim olmadan kimseye mühimmat verilmeyeceğini söyledim. Patlayıcı madde ve ağır silah mühimmatından sorumlu 2 kişinin ise yanımdan ayrılmamasını istedim."

Ceylan, birliğin çevresini gezmek istediği için habercisine mühimmat alma emri verdiğini dile getirerek, "Daha sonra habercime kendisi ve benim için mühimmat alması emrini verdim. Amacım tugay çevresinde bulunan tel örgüleri ve nöbet yerleri ile giriş kapılarını kontrol etmekti. Mühimmatı bunun için istedim. Ama neden daha fazla mühimmat alındığını bilmiyorum. Ben sadece 2 kişilik istemiştim. Bu mühimmatları da sabah teslim ettirdim." ifadelerini kullandı.

Hem Güneşer’in kışla ve lojmanların emniyetinin sağlanması, hem de Cahit Tirindaz’ın emniyetin sağlanması yönündeki emirleri kapsamında 9 kişilik birlik oluşturma kararı aldığını ifade eden Ceylan, "Kışla ve lojmanlar bölgesinde nöbet tutan askerlere takviye amacıyla üsteğmen Ü.B'ye 9 kişilik bir birlik oluşturmasını emrettim. Birlik oluştuktan sonra yanıma çağırarak, halkın toplandığını, kışla ve lojmanlara saldırı olabileceği, bu amaçla bu mangayı kurduğumu söyledim. Emirsiz hareket etmemelerini ve sadece Ümit üsteğmenden emir alacaklarını söyledim." diye konuştu.

Ceylan, iddianamede kendisinin bu birliği valiyi almak için hazırladığı yönünde bilgiler yer aldığını aktararak, "Bazı tanıklar da bu yönde ifade vermiş. Benim 9-10 bin kişiye karşı 9 kişi ile Valiyi almaya çalışmam mümkün değil. Kaldı ki Valiliğin tam karşısında merkez komutanlığı var orada bulunan askerlerde de bizimle aynı teçhizatlar mevcut. Bu 9 kişilik mangayı kışla emniyeti için oluşturdum. Bu işi yapmaya kalksam oradaki askerleri kullanmak daha kolay olurdu. 6 kilometre uzaklıktaki birliği kullanmazdım." dedi.

Savunmasında, 21 Temmuz'da Valinin kaçırıldığı yönünde haberler çıktığını anımsatan Ceylan, şunları kaydetti:

"Valinin kaçırıldığı, bunu tugayda görevli askerlerin Valiliği basarak yaptığı yönünde haberler çıktı. Biz o gece birliği toplayarak tüm askerlerin normal hallerinde fotoğraflarını çekip Vali beye gönderdik. Benim düşüncem 15 Temmuz akşamı ile bir hafta sonra yaşanan olay bazı kişiler tarafından irtibatlandırıldı ve benim güvenlik nedeniyle hazırladığım 9 kişilik manga bu yönde yorumlandı. Olay sonrasında kurban arayanların bu söylenti ile mangayı bu olayla birleştirdi. Manganın Valinin alınması için oluşturulması yalandır. Amaç Valiyi almak değildi."

- "Beni kurban seçtiler"

Ceylan, Komutan Yardımcısı Albay Cahit Tirindaz'ın o gece saat 03.00 civarında kışlaya geldiğini aktararak, şöyle konuştu:

"Bu sırada personel halen KOKTOD düzeni almaya çalışıyordu. Bize mühimmat dağıtılıp dağıtılmadığını sordu. Ben de hiçbir şekilde mühimmat dağıtılmadığını söyledim. 15 Temmuz’dan sonra İl Jandarma Komutanı Türker Yılmaz, Cahit Tirindaz, Yarbay Murat Gelen ve benimle birlikte birkaç kişi daha bir kamelyada oturarak konuştuğumuzda Tirindaz ve Yılmaz, Güneşer’in kendi tarafını seçtiğini fakat tugay içinde Güneşer ile irtibatlı olan bazı kişilerin daha olabileceğini ve onları tespit etmemizi söylediler. Hatta bu konuda talimat verdiler. Olay sonrasında ilk Türker Yılmaz daha sonra da Cahit Tirindaz soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı."

"Tirindaz ve Yılmaz, kendilerini temizlemek adına beni kurban seçtiler." diyen Ceylan, "Tirindaz saat 03.00’a kadar birliğe bile gelmedi. Geldiğinde ise kışlaya kamera olmayan jandarma tarafındaki kapıdan girdiğini, bu olayla irtibatlandırılamayacağını söyledi. KOKTOD emri de Tirindaz’dan geldi. Manga kurma talimatını Cahit Tirindaz’dan aldım. Bana kışla ve lojmanların emniyetini sağlamam için bir ekip kurmamı istedi. Ben de 9 kişilik bir manga oluşturdum. İstesem 100 kişilik bir birlikte kurabilirdim." ifadelerini kullandı.

Duruşma, o gece nöbetçi amir olan tutuklu sanıklardan Yüzbaşı Kıyak'ın savunmasıyla devam edecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.