Bolu

Göynük'te el sanatları

14:18 05 Mayıs 2017
Göynük'te el sanatları

Göynük’ün geleneksel el sanatlarından biri olan "mekik dokuma" eğitimini tamamlayan 14 kadın kursiyer sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) desteğiyle Göynük Belediyesi tarafından açılan ‘El Sanatları Eğitim Merkezi’nde, Göynüklü kadınlara meslek sahibi olmaları amacıyla ‘Tokalı Örtme’nin de dokuması olan mekik dokuma eğitimi verildi.

İki aylık eğitimi başarıyla tamamlayan 14 kadın kursiyer sertifikalarını Belediye’de düzenlenen törenle Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, ilçe Milli Eğitim Müdürü Murat Elaydın ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bahattin Yüksel'den aldı.

Kursiyerler, Türk Patent Enstitüsü tarafından da tescillenen Göynük’ün özgün el sanatı olan ve başörtüsü olarak kullanılan Tokalı Örtmenin yapıldığı mekik dokumasını tüm incelikleriyle öğrendi.

Eskiden sadece başörtüsü olarak kullanılan ve coğrafi işareti Göynük Belediyesi adına tescillenen Tokalı Örtme’ye son yıllarda yeni soluk getiren Göynüklü kadınlar, çanta, fular, şömentabla, masa örtüsü, peşkir, bluz ve elbise çalışmalarıyla da geleneksel el sanatına farklı bakış açıları kazandırıyor.

Göynük’ün zengin kültürel değerlerini yaşatmak için Göynüklülerle el ele verdiklerini vurgulayan Başkan Kazan, bu amaçla Belediye olarak, El Sanatları Eğitim Merkezi'nde kadınlar için kurslar düzenlediklerini kaydetti.

Kazan, verilen eğitimlerle hem geçmişten günümüze ulaşan kültürel mirasa sahip çıkıldığını hem de kadınların aile bütçesine katkı sağlamasına aracılık edildiğine vurguladı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.