Bolu

İş deneyimlerini ata mesleğine taşıyarak başarıya ulaştılar

16:40 28 Mayıs 2017
İş deneyimlerini ata mesleğine taşıyarak başarıya ulaştılar

Mudurnu'da ata mesleği olarak uğraştıkları demirciliği bir ara bırakarak tavukçuluğa girişen Koloğlu kardeşler, tavukçulukta başarılı olamasalar da burada edindikleri tecrübeyle baba mesleğinde, özel ürünler üreten firmalardan biri haline geldi.

Mudurnu'da yaşayan Ahmet (48) ve Nail Koloğlu (42), dedelerinden babalarına, babalarından da kendilerine kalan demirci dükkanını tavukçuluk yapmak için kapattı. Koluğlu kardeşler, 2000'li yıllarda Türkiye'nin beyaz et üretimi konusunda en ünlü yerlerinden birisi olan Mudurnu'da yaklaşık 12 yıl tavuk üretimi yaparak ürettikleri tavukları beyaz et üreticilerine sattı.

İlçede faaliyet gösteren beyaz et fabrikasının kapanmasının ardından bir süre daha bölgede bulunan diğer fabrikalar için tavuk yetiştiren Ahmet ve Nail Koloğlu, tavukçuluktan istedikleri kazancı elde edemeyince 2012 yılında ata mesleği olan demirciliğe dönme kararı aldı.

İlçe merkezindeki dükkanlarını kapattıkları için tavuk yetiştirdikleri 2 bin metrekare büyüklüğündeki kümesi, demir atölyesine çeviren Koloğlu kardeşler, burada o güne kadar Türkiye'de sadece tek bir firma tarafından imalatı yapılan tavukçuluk ekipmanlarını üretmeye başladı,

- İş girişiminin tecrübesi başarıyı getirdi

Ahmet Koloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem dedesinin hem de babasının yıllarda demircilik yaptığını belirtti.

Kardeşiyle kendisinin de bu mesleği sürdürdüğünü ama 2000 yılında ilçede yaygınlaşan tavukçuluk sektörüne girdiklerini ama belli bir müddet sonra işler istediği gibi gitmediği için bu işi bıraktıklarını anlatan Koloğlu, bu girişimde istekleri başarıya ulaşamasalar da baba mesleğinde yeni ürünlere yönelmelerini sağladığını ifade etti.

Koloğlu, kendilerinden önceki kuşağın, pulluk ve tırmık imalatı yaptığını, kendilerinin ise bu deneyimden sonra işin içine teknolojiyi de katarak daha çok tavukçuluk ekipmanları üretmeye başladığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Dedemiz demircilik mesleğine başladıktan sonra babamız da bu süreci devam ettirdi. Yıllarca, değişik ziraat aletleri, pulluk ve tırmık çeşitlerinin üretimini yaptılar. Biz de onlardan devraldığımız bu sanatı devam ettirmek için onların yaptığı aletleri teknolojik kavramlarla birleştirerek Türkiye'de birkaç tane özel ürün üreten firmalardan bir haline geldik.

Özel çelikten imal edilmiş özel helezonlar yapıyoruz. Bunlar ham madde satışı yapan yerlerde ve kümes yemliklerinde kullanılıyor. Değişik çaplarda ve açılarda ürettiğimiz bu helezonları sayılı firmalar üretiyor. Tavukçuluk merkezi olan Mudurnu'da öncelikle tavuk ekipmanları, otomasyonlarını, sulama, yemleme ve silo gibi malzemelerin üretimini yaptık."

Koloğlu, işlerini büyütmek istediklerini ama eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.