Burdur

Çavdır'ın "insan müzesi" Süleyman dede

12:03 23 Kasım 2015
Çavdır'ın "insan müzesi" Süleyman dede

GÖKMEN YÜCE - Burdur'un Çavdır ilçesinde yaşayanların birçoğunun doğum ve ölüm tarihlerini hafızasında saklayan doğuştan görme engelli Süleyman Demir (82), yöre halkı tarafından "insan müzesi" olarak tanınıyor. 

 Çavdır'da 1933 yılında dünyaya gelen Demir'in görme engelli olduğu, ailesi tarafından 5-6 aylıkken fark edildi. Doktorun "Annesini emmeyi bıraktıktan sonra getirin" sözleri üzerine aile Demir'i tekrar 1948 yılında Denizli'deki bir hastaneye götürdü.

Burada çocuklarının yüzde 5 görme ihtimali olduğunu öğrenen Demir ailesi, tedaviden umudu kesti. Demir'in, askerlik çağına geldiğinde İzmir'de yapılan muayenesinde ise "görme ihtimali kalmadığı" belirlendi. 

Annesi ve babasını kaybettikten sonra Süleyman Demir ile yeğeni Osman Demir ilgileniyor. 

-Doğum ve ölüm tarihlerini ezbere biliyor

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden beri ilçede yaşayanların doğum ve ölüm tarihlerini ezberlediğini söyledi.

Bu tarihleri hafızasında sürekli tekrarladığını anlatan Demir, "İlçede bir doğum ya da ölüm olduğu zaman hemen ziyarete gidiyorum. Ziyaret sırasında bu tarihleri hafızama yazıyorum, sonra da hiç unutmuyorum. Sadece yıl olarak değil gün ve ay olarak da ezberliyorum" diye konuştu.

Demir, 4 bin 894 nüfusa sahip Çavdır merkezde yaşayanların birçoğunun ölüm ve doğum tarihlerini bildiğini dile getirdi. 

-14 yaşından beri 5 vakit namaz kılıyor

Hayata 14 yaşından beri kıldığı 5 vakit namaz sayesinde tutunduğunu ifade eden Demir, namazını uygun olduğunda camide, diğer zamanlarda evde kıldığını söyledi. Demir, "Camide Kur'an-ı Kerim dinleye dinleye büyük bölümünü ezberledim. Şimdi fırsat buldukça Kur'an okuyorum" dedi.

Demir, gözlerinin görmediğini ancak kulaklarının çok iyi durumda olduğunu, duyduğu bir sesi hiç unutmadığını ifade etti.

Sesini duyduğu bir kişiyi aradan aylar geçse bile sesinden tanıdığını anlatan Demir, "Bir sesi bir kez duymam yeterli. Asla unutmam. Araçlar yakınımdan ya da uzağımdan geçtiği zaman da sesler sayesinde kendimi ona göre ayarlıyorum" şeklinde konuştu. 

Demir'in sürekli gittiği kahvehanenin sahibi Sinan Yalpı (33) da "Süleyman amca Çavdır'ın 'insan müzesidir'. Kendisiyle fırsat buldukça dertleşiriz. Uzun uzun sohbet ederiz" dedi.

Demir'in, ilçede yaşayan herkesin doğum ve ölüm tarihlerini, gün, ay ve yıl olarak ezbere bildiğini belirten Yalpı, "Dünyaya gelenlerin ve ölenlerin tarihlerini 1940 yılından beri ezberliyormuş. Kim kimin çocuğu, kim kiminle yaşar, bilgi sahibidir. Kimi sorsanız mutlaka onunla ilgili bir şeyler söyler. İlçede çok sevilir. Benim etkilediğim yönü ise görme engelli birinin hayata bu kadar bağlı olması, dünya ile bu kadar barışık güzel yaşaması" ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.