Burdur

"Akdeniz'in Efes'i" ziyarete açılacak

11:19 15 Haziran 2016
"Akdeniz'in Efes'i" ziyarete açılacak

GÖKMEN YÜCE - Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan ve "Akdeniz'in Efes'i" olarak nitelendirilen Kibyra Antik Kenti, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce hazırlanan projeyle gelecek yıl ziyaretçilerini kabul edecek.

Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarına 2006 yılında Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü öncülüğünde başladıklarını söyledi.

Kazıları 2010 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile MAKÜ adına sürdürdüklerini belirten Özüdoğru, gelinen noktanın umut verici olduğunu dile getirdi.

Özüdoğru, kazı tekniği açısından zor ve geniş bir alanda yer alan antik kentteki kazı çalışmalarında öncelikle kentin Roma İmparatorluğu dönemindeki görünen anıtsal yapıları açığa çıkarmayı, arkeolojik bilgi edinmeyi, buranın gelecek kuşaklara sağlıklı şekilde aktarılmasını, insanlara bilgi ve görsellik sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

10 yıldır süren kazı çalışmalarında iyi bir aşamaya geldiklerini anlatan Özüdoğru, "Kentin 11 bin kişilik anıtsal bir stadyumu vardı. Biz geldiğimizde tamamı toprak altındaydı. Kısmen görünebiliyordu. Stadyumdaki kazı çalışmalarını tamamen bitirdik ve o yapıyı restorasyona hazır hale getirdik. Buradaki bilgileri rölöve ve restorasyon projesinin hazırlanması için Bakanlığımıza gönderdik." dedi.

- "İsmini Medusa ile duyurdu"

Özüdoğru, antik kentte bulunan odeonun (Antik Yunan’da konserler verilen, şiirler okunan, oyunlar oynanan, dikdörtgen biçiminde, üzeri kapalı yapı) Türkiye'de antik dönemdeki üzeri çatıyla kapatılmış en anıtsal yapı olduğunu dile getirdi.

Odeonun çok fazla kendine has özelliği olduğunu vurgulayan Özüdoğru, şunları aktardı:

"Bu yapının Atina'da Herodes Atticus odeonu diye bilinen bir benzeri var. Kibyra Antik Kenti'ndeki odeonun içinden ise renkli mermerle yapılmış Medusa (Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar) döşemi çıktı. Kibyra ismini uluslararası anlamda bu yapıyla duyurdu diyebilirim."

Özüdoğru, Kibyra'da anıtsal bir Roma hamamı bulunduğunu, yaptıkları çalışmalarda antik tiyatroyu görünür hale getirdiklerini ve agorada (Antik Yunan kentlerinde şehirle ilgili politik, dini, ticari her türlü faaliyetin gerçekleştiği mekanlar) Roma ve Bizans dükkanlarının olduğu 115 metre uzunluğundaki caddenin 89 metresini açığa çıkardıklarını anlattı.

- "Akdeniz'in Efes'i"

Antik kentin artık ziyaretçiler açısından algılanabilir ve görsellik sunulabilecek bir aşamaya geldiğini söyleyen Özüdoğru, şu değerlendirmede bulundu:

"Kazıya başladığımızda burayı gezdik ve biraz tanıyınca dedik ki 'Burası Akdeniz'in Efes'i olacak.' Geldiğimiz noktada Kibyra bizi yalancı çıkarmadı. Ortaya çıkan eserlerle gerçekten ikinci bir Efes doğuyor diyebilirim. Büyük anıtsal yapıların birçoğu sağlam şekilde günümüze ulaşmış. Örneğin odeonun bu derece ayakta kalmış olması bizler için bir şans. Umarım Kibyra önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte bu kazılar devam ettiğinde turizm açısından da bilimsel anlamda da çok daha iyi bir yerde olacak."

- Gelecek yıl turizme açılacak

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özüdoğru, kazıların 10. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün antik kent için hazırladıkları projeyle kendilerine müjde verdiğini aktardı.

Bu projeyle Kibyra'nın 2017 yılından itibaren "Düzenlenmiş ziyaret edilebilir ören yeri vasfı" kazanacağını belirten Özüdoğru, "Gelecek yıl tamamlanması planlanan projeyle 1. derece sit alanımızdaki tarihi peyzajı bozmayacak şekilde ilçe girişinde modern evlerin bittiği kısımda turlar için karşılama merkezi, otopark ve küçük alışveriş yapıları olacak. Gelen ziyaretçilere antik kenti üç boyutlu sunabileceğimiz, maketini gösterebileceğimiz salonlar bulunacak. Yürüyüş yolları, seyir terasları, bilgilendirici levhalar ziyaretçilerin hizmetine sunulacak. Projede doğaya uyumlu bir mimari kullanılacak." sözlerine yer verdi.















YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.